Premieverschillen? Gebruik juiste instellingen

Volmachten

Premieverschillen BedrijfActiefPolis tussen Atosi en Anva/Dias oplossen

27 okt 2021 1 minuut

We zien dat de VPI offertetool Atosi BAP en Anva/Dias verschillende premies voor de BedrijfActiefPolis berekenen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Maar gelukkig is er een oplossing: gebruik in Anva/Dias de juiste instellingen. We leggen graag uit hoe dat werkt.

Het premieverschil zit hem in de instelling voor standaard provisie
Eventuele premieverschillen komen door de inregeling van de standaard provisie in Anva/Dias. Bij standaard (‘J’) wordt altijd gerekend met 0% provisie. Ongeacht het provisiepercentage dat in de dekking staat.

Een voorbeeld
Is de gewenste provisie bij een offerte bijvoorbeeld 20%? Dan is de opgehaalde VPI-premie via Atosi BAP inclusief 20% provisie. Haalt u de VPI-premie op via Anva/Dias en staat de standaardprovisie daar op ‘J’? Dan gaat de berekende VPI-premie uit van 0% provisie. De premie via Anva/Dias is dan niet gelijk aan de premie via Atosi BAP. Dat betekent ook dat de provisie en tekencommissie in Anva/Dias over een te lage premie worden berekend.

Een technische instelling
De premieverschillen komen technisch gezien door de inregeling van ‘soort J/N’ in de verplichte AFD rubriek PP_STPRV:

  • Staat de rubriek standaard op ‘J’? Dan gaat de Anva/Dias backoffice uit van een provisie van 0%. 
  • Staat de rubriek standaard op ‘N’? Dan werkt het attribuut met de provisieschuif om het provisiepercentage (tussen 0% en 20%) te bepalen.

Zet in Anva/Dias de verplichte AFD rubriek PP_STPRV op ‘N’
Staat het attribuut PP_STPRV (Anva label 13300 ‘Stndrd provisieregeling’) op ‘J’? Wijzig dit dan naar ‘N’. 

Let op! 

  • Wijzigt u de rubriek achteraf standaard van ‘J’ naar ‘N’? En staat in de dekking bijvoorbeeld 20% provisie? Dan zorgt de wijziging voor een premieverhoging voor de klant.
  • Wijzigt u de rubriek bij een bestaande polis van ‘J’ naar ‘N’? Dan berekent Anva/Dias de correcte premie op basis van het opgegeven provisiepercentage. De premie wordt aangepast bij prolongatie of mutatie.

Verwarrend?
Neem gerust contact op met uw accountmanager als u hier vragen over heeft. Samen komen we er vast wel uit.

Ook interessant voor u