lijfrente header

Lijfrenteverzekering

Wat is verzekerd?

Lijfrenteverzekering – wat is verzekerd?

Het doel van deze verzekering is vaak het aanvullen van inkomen als u stopt met werken. 

Een lijfrente kan bestaan uit lijfrenteverzekeringen, bankspaarproducten en levensverzekeringen. Daarmee spaart u belastingvriendelijk voor een aanvulling op uw AOW of pensioen. Bijvoorbeeld om een pensioengat te dichten of eerder te kunnen stoppen met werken. Avéro Achmea kent overigens alleen een lijfrente in de vorm van een levensverzekering.

Avéro Achmea heeft nog de volgende lijfrenteverzekeringen:

Avéro Achmea heeft nog de volgende lijfrenteverzekeringen:

Avéro BeleggingsVerzekering Koopsom
Avéro Koopsom BeleggingsPlan
Avéro BeleggingsPlan 
Avéro BeleggingsVerzekering Premie
Avéro GarantieVerzekering 

Avéro Achmea verkoopt geen lijfrenteverzekeringen meer. Voor bestaande klanten loopt de verzekering wel gewoon door.

Opbouw- en uitkeerfase 

Lijfrenteproducten kennen een opbouw- en een uitkeerfase. Tijdens de opbouwfase legt u eenmalig of periodiek geld in. Zo spaart u een bedrag dat u in de toekomst gebruikt voor de aankoop van periodieke lijfrente-uitkeringen. Dit noemen we de uitkeerfase. In deze fase koopt u een product aan dat gedurende een bepaalde periode op vaste tijdstippen een vast bedrag uitkeert. Deze uitkeringen kunnen een aanvulling zijn op uw pensioen. Of, als u geen pensioen heeft, een vervanging daarvan.

Heeft u al wat langer geleden een lijfrenteproduct afgesloten? Dan kunt u de uitkeringen soms ook gebruiken als overbrugging tussen het stoppen met werken en de start van uw pensioen of AOW.
U kunt de opbouwfase soms ook overslaan en direct een bedrag inleggen op een uitkerend lijfrenteproduct. Dit is niet mogelijk bij Avéro Achmea, maar wel bij andere maatschappijen zoals Centraal Beheer.

Uw lijfrente komt vrij 

Komt het bedrag dat u in uw lijfrente heeft opgebouwd vrij? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. U laat uw lijfrente uitkeren.
  2. U verlengt uw lijfrente.  


Welke mogelijkheid het best bij u past, is afhankelijk van uw wensen en situatie, het soort lijfrenteproduct dat u heeft en de bijbehorende belastingregels. Uw adviseur kan u hierover adviseren. Wij hebben een brochure ontwikkeld waarin de verschillende mogelijkheden op een rij staan bij het vrijkomen van uw lijfrente. Meer informatie over uw vrijkomende lijfrenteverzekering.  

Een lijfrente geërfd - wat nu?

Voor de Belastingdienst is het belangrijk dat u op tijd een keuze maakt. Lees meer over wat u kunt doen.

Uw lijfrenteverzekering wijzigen


Als u uw lijfrenteverzekering wilt wijzigen, zitten daar bepaalde voorwaarden aan. Neem contact op met uw adviseur; deze kan u hierbij helpen. Als u nog geen adviseur heeft, kunt u een adviseur bij u in de buurt vinden . Met een wijzigingsformulier  kunt u eenvoudig uw verzekering veranderen, afkopen of het overlijden van de verzekerde doorgeven. 

Vind een adviseur