overlijden

Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Neem uw nabestaanden financiële zorg uit handen

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) krijgen uw nabestaanden eenmalig een bedrag als u overlijdt. Met dat bedrag kunnen ze de kosten blijven betalen. Zoals het aflossen van uw hypotheek of het betalen van de huur. U bepaalt zelf welk bedrag u wilt verzekeren. En hoe lang de verzekering loopt.

Avéro Achmea verkoopt geen overlijdensrisicoverzekeringen meer. Voor bestaande klanten loopt de verzekering gewoon door. 

Is oversluiten van uw overlijdensrisicoverzekering voordelig?
De premies voor overlijdensrisicoverzekeringen zijn de laatste jaren sterk gedaald. Dit komt onder meer doordat we steeds langer blijven leven. Het kan dus zijn dat u goedkoper uit bent als u uw ORV nu oversluit. Wilt u weten of oversluiten voor u voordeliger is, kijk dan op Centraal Beheer overlijdensrisicoverzekering of neem contact op met uw adviseur.

Bij het aanvragen van een nieuwe ORV kunt u te maken krijgen met nieuwe voorwaarden en medische acceptatie. Stel dat u niet door de medische acceptatie komt, dan kunt u gewoon de bestaande verzekering houden. Zeg daarom uw bestaande verzekering pas op als uw nieuwe aanvraag is geaccepteerd.

Uw Avéro overlijdensrisicoverzekering wijzigen
Het wijzigen van een levensverzekering kan fiscale of juridische gevolgen hebben. Met fiscale gevolgen bedoelen we dat u misschien een deel van de uitkering moet afdragen aan de Belastingdienst. Wij raden u daarom aan om u goed te laten adviseren. Weet u niet meer wie uw adviseur is? Kijk op MijnLeven. Zoekt u een (nieuwe) adviseur? U vindt een adviseur op advieskeuze.nl
Vind een adviseur

Veelgestelde vragen Overlijdensrisicoverzekering

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Met een ORV ontvangen uw nabestaanden eenmalig een bedrag als u overlijdt. Zij kunnen met dat bedrag tijdelijk het wegvallen van uw inkomen opvangen. En de kosten blijven betalen.

Wat is het verschil tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken heeft met het leven van een verzekerde. Hier valt ook een ORV onder. Een ORV keert het verzekerd bedrag uit als de verzekerde voor de einddatum van de verzekering overlijdt.

Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering?

Een ORV is een tijdelijke verzekering. Uw nabestaanden krijgen een bedrag als u overlijdt voor de einddatum van de verzekering. Zij bepalen zelf waarvoor zij het bedrag gebruiken. Een uitvaartverzekering is een levenslange verzekering. Uw nabestaanden krijgen altijd een bedrag als u overlijdt. Zij kunnen het bedrag gebruiken om (een deel van) uw uitvaart te betalen.

Moet ik mijn overlijdensrisicoverzekering meenemen in mijn aangifte voor de Belastingdienst?

Overlijdensrisicoverzekeringen hebben een eigen fiscale vrijstelling in box 3. U leest hier meer over op de website van de Belastingdienst.

Ik wil stoppen met premie betalen. Wat zijn de gevolgen?

Wilt u geen premie meer betalen voor uw ORV? Dan kan de verzekering misschien nog tegen een lager verzekerd bedrag doorlopen. Dit hangt af van de waarde die u al heeft opgebouwd. Het nieuwe verzekerde bedrag moet minimaal € 5.000,- zijn. Als u wilt stoppen met premie betalen kunt u dit aangeven op het formulier

Ik wil mijn overlijdensrisicoverzekering stoppen. Wat zijn de gevolgen?

Als u uw ORV stopt, dan keert deze geen bedrag meer uit bij overlijden van de verzekerde. In bepaalde situaties is er toestemming nodig van een andere partij. Dat geldt bijvoorbeeld bij verpanding, faillissement, bewindvoering of beslaglegging. Is dat van toepassing? Neem dan contact met ons op: 088 462 75 75. 

Soms heeft u waarde opgebouwd. Is de waarde hoog genoeg om minimaal € 5.000 te verzekeren? Dan maken wij uw verzekering premievrij. Uw verzekering loopt door met een lager verzekerd bedrag. Is de waarde te laag of is er geen waarde? Dan stoppen wij uw verzekering. Als u uw ORV wilt stoppen dan kun u dit aangeven op het formulier

Overweegt u een andere verzekering af te sluiten? Houd er dan rekening mee dat u meestal opnieuw medische gegevens aan moet leveren.