Harm: "Besteed tijd aan goed onderhoud."

Agrarisch

Kiezen voor onderhoud of voor schade en stilstand?

Blog Harm Aerts, schade-expert glastuinbouw en techniek

15 mei 2023 2 minuten

Ramen met finten, lekkende goten, losliggende roedes, vervuilde kasgoten. Zomaar wat oorzaken van het ontstaan van zwakke plekken in je kas. Helaas leiden deze zwakke plekken maar al te vaak tot schade of stilstand van een bedrijf. “Ik kom het regelmatig tegen op de bedrijven die ik bezoek. Als voormalig komkommerteler weet ik als geen ander voor welke keuzes ondernemers staan. Onderhoud krijgt niet altijd de grootste prioriteit. Maar kies je voor onderhoud of kies je voor schade en stilstand?”

Een schade begint altijd bij de zwakste schakel
“Ik kom dagelijks bij ondernemers over de vloer. Elke ondernemer wil dat zijn bedrijf soepel en zonder verstoringen loopt en dat hij zijn producten aan zijn klanten kan leveren. Volgens afspraak. Soms jaarrond. Geen enkele ondernemer is blij met oponthoud. Je kunt wel goed verzekerd zijn tegen schade, maar dat oponthoud voorkom je daarmee niet.”

Aandacht voor alle hoeken en gaten in je kas, dat helpt!
“Een raam met een fint is kwetsbaar. Grote kans dat die er als eerste uitvliegt als het hard waait. Ook losliggende strippen op het dek, lekkende goten, versleten goten en roedes, veel onkruid en rommel in de goot, zorgen ervoor dat er eerder schade ontstaat. Niet iedere ondernemer staat daarbij stil. Kassen worden gebouwd voor 15 tot 20 jaar. Ik zie vaak dat veel kassen al langer staan. Het is logisch dat er slijtage optreedt door weer en wind en door het gebruik van de kas. Daar moet je wel rekening mee houden. In de magere jaren was er geen geld voor onderhoud. Ondernemers moeten over elke euro die ze uitgeven goed nadenken. Water geven moet, kunstmest ook. Onderhoud uitvoeren niet? Nu het weer wat beter gaat, zie ik dat er meer aandacht voor is. Ik raad ondernemers dan ook aan om tijd te besteden aan goed onderhoud van hun kas en installaties.” 

Loop eens een rondje door je kas
“Kijk goed om je heen. Zie je goten die lekken, kapotte ramen, liggen er strips los op het dek, moeten de goten worden geveegd? Zijn tijdelijke oplossingen, zoals reparatieroeden, vervangen door permanente oplossingen? Ik zie steeds meer ondernemers die dit in hun pad-registratie opnemen en een actielijst maken en bijhouden. Zo simpel kan het zijn.”

Voor een ondernemer is het het beste als hij mij niet ziet
“Want als de ondernemer mij ziet als schade-expert van Achmea, dan heeft hij helaas toch schade gehad. Maar samen met mijn collega’s zorg ik er wel voor dat de ondernemer weer zo snel mogelijk in bedrijf is.”

Meer weten over onderhoud? Neem gerust contact op
Onze agrarisch specialisten adviseren u en uw relatie graag. Bel of mail ze gerust voor meer informatie. Of bekijk de informatie op onze website:  
Checklist kasonderhoud
Onderhoud Watersilo
Onderhoud assimilatiebelichting

Ook interessant voor u