PMO en medische keuring: de verschillen

Volmachten

Wat is het verschil tussen een Preventief medisch onderzoek en een medische keuring?

23 feb 2022 1 minuut

Een Preventief medisch onderzoek (PMO) en een medische keuring draaien allebei om veilig en gezond werken. Het zijn ook allebei verplichtingen uit de Arbowet. Maar wat is het verschil ertussen? En is de medische keuring nog nodig als er een PMO is gedaan?

Preventief medisch onderzoek: een uitgebreide gezondheidscheck
Iedere werkgever moet zijn medewerkers periodiek een preventief gezondheidsonderzoek aanbieden. Dat staat in de Arbowet. Het doel van een PMO is om gezondheidsrisico’s van het werk op te sporen en te beperken. Het PMO is een vragenlijst, en een fysiek onderzoek als dat nodig is. Voor medewerkers is de deelname aan zo’n onderzoek vrijwillig. Doen medewerkers mee? Dan krijgen alleen zij persoonlijk advies over hun uitslag.

Is het PMO hetzelfde als een medische keuring?
Nee. Een medische keuring is nodig om werk in bepaalde branches te mogen uitvoeren. Zo’n medische keuring is dus alleen verplicht voor bepaalde beroepen (bijvoorbeeld piloten, machinisten en chauffeurs), terwijl een PMO er voor elk beroep is (werkgevers zijn verplicht dit periodiek aan te bieden).

Medische keuring: een onderzoek door keuringsarts/-assistenten
Een medische keuring is een medisch onderzoek waarbij de arts bepaalt of een medewerker gezond genoeg is voor het beroep. Meewerken aan een medische keuring is voor de medewerker verplicht, dus niet vrijwillig zoals bij een PMO. Een medische keuring kijkt naar de beroepsrisico’s en een PMO kijkt breder.

Kan een PMO dan een medische keuring vervangen?
Nee. In beroepen waarvoor een medische keuring verplicht is, moet een gecertificeerde keuringsarts de medewerker keuren.

Lees meer over het PMO en medische keuringen op de website van ArboNed.

Bron: ArboNed

Ook interessant voor u