Met deze 7 tips veilig en voorbereid het water op

Volmachten

Veilig en voorbereid het water op: 7 tips

18 apr 2023 2 minuten

De winter is voorbij, de zon schijnt! Het watersportseizoen begint. Dus is het ook tijd om de boot vaarklaar te maken en de bootverzekering nog eens na te lopen. Misschien is er iets veranderd? We zetten voor u en uw relaties 7 tips op een rij om veilig en voorbereid het water op te gaan.

1. Controleer de status van motor
Was de boot al winterklaar gemaakt? Dan scheelt dat nu veel onderhoudswerk en is de motor controleren zo gedaan. Ververs nog wel de motorolie, plaats nieuwe (brandstof)filters en loop alles nog even na, zoals:

Het oliepeil, de koelvloeistof en de accu.
De v-snaren: breng ze opnieuw op spanning als dat nodig is. Een extra setje v-snaren aan boord hebben, is altijd handig.
De impeller: controleer of deze nog in goede conditie is om zeker te weten dat de koelwatertoevoer naar de motor goed loopt.
De brandstoftank: is deze bacterievrij? En is de brandstof helemaal helder? Er kan altijd een laagje motorolie in de tank terechtkomen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Laat de brandstoftank bij twijfel nakijken door een professional.

2. Zit de antifouling laag er nog goed op?
Antifouling gaat de aangroei van algen en mosselen op het onderwaterschip van de boot tegen. Vaak is de antifouling van vorig jaar uitgehard en werkt het niet meer. Check daarom of de boot een nieuwe laag nodig heeft. En vergeet de romp niet. Hier is een extra laag antifouling erg belangrijk.

3. Anodes vervangen is vaak nodig
Anodes zijn een soort bliksemafleiders, stukjes metaal die de boot beschermen tegen corrosie. Anodes slijten snel, en dat hoort zo. Zo beschadigt de rest van de boot niet. Vervang de anodes als deze voor meer dan de helft zijn weggevreten en let op welke anodes voor de boot nodig zijn. Bij varen in zout water werken alleen zinken anodes. Voor zoetwater zijn anodes van aluminium of magnesium geschikt.

4. Controleer alle veiligheidsmiddelen
Zorg dat de juiste veiligheidsspullen aan boord zijn. En let erop dat sommige middelen aan boord een houdbaarheidsdatum kunnen hebben. Moeten de reddingsvesten bijvoorbeeld gekeurd worden? Controleer de fakkels en/of lichtkogels en natuurlijk ook brandblusser aan boord.

5. Loop gas en elektriciteit na
Het is heel belangrijk om het gas en de elektriciteit aan boord te controleren. Loop alle aansluitingen, de stekkers en de verlichting na. Controleer of de gasslang niet lek is, en vervang deze sowieso elke 2 jaar.

6. Extra controles bij zeilboten
Check de verstaging: kijk naar schades zoals knikken, braampjes en verbuigingen.
Kijk of de lak, stootwilgen en polyester vrij zijn van schade.
Controleer alle lieren en draaiende onderdelen en maak ze goed schoon zodat alles weer soepel loopt.
Controleer de bevestiging van het bootbeslag.
Check alle touwen staand en lopend en zorg dat ze schoon zijn.
Controleer of de masten, zalingen, zeilen, rondhouten etc. (staand en lopend) goed functioneren en repareer beschadigingen.

7. Goed verzekerd het water op
De boot vaarklaar maken voor een nieuw vaarseizoen is altijd een goed moment om de verzekering weer na te lopen. Zorg ervoor dat de bootverzekering bij de persoonlijke situatie en het type boot past. Misschien is er wel iets veranderd? Na deze check staat er niets in de weg om zonder zorgen het water op te gaan. Geniet ervan!

Ook interessant voor u