Berlinda staat voor de groep

Berlinda Dijkma

'Reflecteer op jouw leiderschap. Stel jezelf deze 5 vragen.'

Ondernemen

'Reflecteer op jouw leiderschap. Stel jezelf deze 5 vragen.'

Berlinda Dijkma

19 dec 2023 2 minuten

December en januari zijn de perfecte maanden om plannen te maken voor de toekomst. Om terug te blikken op wat je met je kantoor bereikt hebt. Wat je samen met je medewerkers voor elkaar hebt gekregen. Want zeg nou zelf: zou je zonder ze kunnen? En net zo belangrijk: kunnen zij zonder jou?

Leiderschap hoort bij de zachte kant van ondernemen

Die laatste vraag opent de deur naar reflecteren op jouw eigen leiderschap. Daar is de start van een nieuw jaar een mooi moment voor. Het is ook zinvol. Want jouw leiderschap zegt iets over de cultuur in je organisatie. Ik noem het de ‘zachte kant’ van ondernemen. Uit onderzoeken van onder meer McKinsey blijkt dat die ‘zachte kant’ één van de cruciale factoren is voor het succes van een bedrijf.

Hoe doe je dat eigenlijk, mensen aansturen?

Niet onderschatten dus, die rol die je hebt. Het zou goed zijn als elk kantoor hierover de balans opmaakt. Net zoals je dat doet met de harde cijfers en rapportages over je financiële situatie, winst en verlies. Je ziet dat steeds meer leidinggevende adviseurs hun rol als leider serieus nemen. Inzien dat ze een bepalende factor zijn. Zo ken ik een adviseur die zijn eigen advieskantoor is begonnen. Hij is commercieel een echte kei. Gevolg: zijn kantoor groeit. In klanten én in mensen. Toen kwam de onvermijdelijke vraag: ‘Hoe doe ik dat, mijn mensen aansturen?’ Hij merkte dat het echt andere koek is om ze te stimuleren mee te denken over het werk. Om ze ruimte geven om te groeien. Zijn besef dat leidinggeven niet vanzelf gaat, ging gepaard met de erkenning dat die zachte kant het verschil maakt. Tussen wel of geen succes. Dat de cultuur en sfeer in zijn organisatie bepalen hoe medewerkers functioneren. Hoe ze samenwerken. En of ze openstaan voor verandering.

5 vragen die jou helpen te reflecteren

Hoe je medewerkers aanstuurt, begint bij een blik op jezelf. Als leider heb je een voorbeeldrol. Dus is jezelf leren (her)kennen als leider erg nuttig. Reflecteren op jezelf doe je door deze vragen voor jezelf te beantwoorden:

  1. Hoe tevreden ben je met jouw leiderschap?
  2. Hoe ga je om met kritiek?
  3. Hebben medewerkers ruimte om jou en elkaar feedback te geven?
  4. Weet je hoe jouw mensen over je denken?
  5. Wat versta je onder ‘betrokken medewerkers’ en hoe stimuleer je hun betrokkenheid? 

 

Medewerkers volgen jouw voorbeeld

Er is geen goed of fout antwoord! Misschien moet je over sommige vragen lang nadenken. En leiden andere vragen tot een diepere verkenning van jouw persoonlijke eigenschappen. Neem daar je tijd voor. Reflecteren betaalt zich dubbel en dwars terug want je wordt er een betere leider van. Met medewerkers die jouw voorbeeld volgen. Waardoor je samen met je team steeds beter presteert.
Berlinda Dijkma
Berlinda Dijkma

Consultant en trainer - Voorzie

Expert persoonlijke ontwikkeling

Kom in contact

Berlinda Dijkma is een nieuwsgierige en ontwikkelgerichte trainer en Voorzie Consultant bij Avéro Achmea. Dagelijks helpt zij adviseurs en advieskantoren bij hun persoonlijke ontwikkeling en groei. Kijk voor meer informatie ook op averoachmea.nl/voorzie. 

Ook interessant voor u