Keuring voor zakelijke zonnepaneleninstallatie

Nieuws

Voor het verzekeren van zonnepanelen op een bedrijfspand is een keuring nodig

21 mrt 2022 1 minuut

Het aantal zonnepanelen in Nederland groeit snel. Steeds meer zakelijke gebruikers zien het belang van zonnepanelen. Daarmee besparen ze niet alleen op hun energierekening, maar ze dragen ook bij aan een beter milieu. Maar wat zijn de risico’s van zonnepanelen? En waar moet de ondernemer op letten bij het verzekeren van zonnepalen?

De aanwezigheid van zonnepanelen kan leiden tot een groter brandrisico
De laatste jaren is het aantal zakelijke zonnepaneleninstallaties enorm toegenomen. Dit geldt ook voor het aantal brandschades aan panden. Er lijkt een verontrustend verband te zijn tussen de brandoorzaak en de aanwezigheid van zonnepanelen. Veel brandschades ontstaan bijvoorbeeld door: 

  • defecte cellen in de zonnepanelen die oververhit raken;
  • kabels en stekkers die slecht op elkaar zijn aangesloten waardoor een vlamboog ontstaat;
  • omvormers die oververhit raken omdat ze niet goed zijn aangesloten of onderhouden;
  • zonnepanelen die te dicht op de (brandbare) dakisolatie zijn gemonteerd waardoor de geproduceerde warmte niet weg kan en er brand ontstaat.

SCIOS Scope 12 keuring zorgt voor een veilige zonnepaneleninstallatie
Voor het verzekeren van zonnepanelen is vaak een SCIOS Scope 12 keuring nodig. Tijdens de inspectie controleert de elektra-inspecteur of de zonnepanelen voldoen aan alle veiligheidseisen, bouwregels en elektrotechnische regels. Zo controleert de inspecteur de technische staat van de installatie, de ventilatie van in-dak systemen, maar ook of de bouwkundige constructie voldoende draagkracht heeft. 

Brandbaarheid dakisolatie belangrijk onderdeel van inspectie
Een ander belangrijk onderdeel van de SCIOS Scope 12 keuring is de controle op de brandbaarheid van het type dakisolatie en de aangesloten connectoren. Een brand verspreidt zich sneller door het gebruik van bepaalde isolatiematerialen. Het gebruik van onbrandbaar isolatiemateriaal en goede ventilatie kunnen dit probleem voorkomen.

Neem voor vragen en meer informatie contact met ons op
Is uw relatie van plan om zonnepanelen te installeren op zijn of haar bedrijfspand? Informeer bij ons dan naar de verzekeringseisen. Onze collega’s van de Commerciële Binnendienst helpen u graag. U bereikt hen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur via 088 462 46 18. Mailen kan ook naar CBDschade@avero.nl

Ook interessant voor u