Hoe staat het met de ontwikkeling van de Verplichte AOV?

23 jul 2020

Nieuws

Op 3 maart 2020 heeft de Stichting van de Arbeid (vakbonden en werkgevers) haar advies voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangeboden. Op 6 juli 2020 gaf de minister aan dat hij het advies overneemt. Hij deed dat in zijn brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van het Pensioenakkoord. Wel laat hij nu nader onderzoek doen naar de uitvoerbaarheid van de regeling. Begin volgend jaar start de voorbereiding van het wetsvoorstel.

Een duidelijke ingangsdatum voor de verplichte wettelijke regeling is nog niet gecommuniceerd. De verwachting is dat deze niet eerder dan 2024 ingaat.

Het advies van de Stichting van de Arbeid houdt het volgende in:

  • Een uitkering van maximaal €1.650 bruto per maand (huidige minimum loon).
  • De premie is maximaal €220 bruto per maand; de premie is aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie en UWV is verantwoordelijk voor uitvoering van de verzekering.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die de zzp’er nog zou kunnen uitvoeren. Met beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
  • De eigen risicoperiode is standaard 52 weken, maar die mag aangepast worden naar 26 of 104 weken tegen een aangepaste premie.
  • Zzp’ers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.

De agrarische sector zit in een speciale situatie. Of de agrarische sector wordt uitgesloten van de verzekeringsplicht, is een politieke keuze. Deze keuze is aan het kabinet, de oppositiepartijen en de Stichting samen.

Het is mogelijk dat uw relatie nu al iets overkomt waardoor hij of zij een paar maanden of langer niet meer kan werken. Als de nieuwe regeling er is, mag de zzp’er zijn of haar oplossing aanpassen aan de nieuwe situatie.  

Het antwoord op uw vragen over de Verplichte AOV
Heeft u een vraag over de Verplichte AOV? De veelgestelde vragen en antwoorden over het advies van de Stichting van de Arbeid over de verplichte AOV vindt u hier
 
Contact met een deskundige
Bel onze Commerciële Binnendienst als u vragen heeft: 055 579 21 00. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.