Voorkom schade met branddetectie

Agrarisch

Voorkom schade in de glastuinbouw met branddetectie in combinatie met automatisch afschakelen

29 aug 2022 2 minuten

De mogelijkheden van branddetectie in transformatorstations bij kassen zijn nog onvoldoende benut. Zo kan het automatisch afschakelen bij brand veel schade voorkomen. Berry Looijen en Peter van der Sar spreken uit eigen ervaring. Beiden zijn technisch specialist bij Avéro Achmea.

Een branddetectiesysteem beperkt schade door brand en stilstand
Eigenlijk werkt het simpel en logisch. Met een branddetectiesysteem schakelt het transformatorstation bij een beginnende brand automatisch af en geeft het systeem een alarmsignaal af. Als de toevoer van energie stopt, beperk je schade door brand en stilstand. Je krijgt een herkenbaar brandalarm, waardoor je snel kunt handelen.

Branddetectie in transformatorstation nog onvoldoende benut in de glastuinbouw 
De praktijk is dat branddetectie in een transformatorstation goed in te bouwen is, maar nog niet of onvoldoende wordt benut. Dat geldt ook in de glastuinbouw. Je krijgt dan situaties waarbij bijvoorbeeld een brand bij de belichtingstransformator niet of te laat wordt opgemerkt. Onder spanning kan het transformatorstation volledig afbranden. En het gevolg laat zich raden. 

Een nieuw transformatorstation is niet zo snel beschikbaar, geplaatst en in werking
Voor een nieuw transformatorstation ben je afhankelijk van meerdere partijen en lange levertijden. “De gevolgen zijn enorm. Als er niet belicht kan worden gaat de teelt verloren”, weten Berry Looijen en Peter van der Sar uit ervaring. Beiden zijn technisch specialist bij Avéro Achmea en adviseren agrarisch ondernemers over aanleg van veilige elektrische installaties. Ook met de leveranciers van bijvoorbeeld belichtingssystemen en middenspanning onderhouden ze contact. Alles in het belang van continuïteit en veiligheid. Want het gebruik en de afhankelijkheid van energie op agrarische bedrijven neemt verder en verder toe. Dus is het belangrijk om kennis hierover te blijven delen.

Branddetectie in combinatie met automatisch afschakelen kan veel schade voorkomen

Professionele begeleiding nodig voor plaatsen van schakelaar die automatisch afschakelt
Berry legt uit: “Zo’n schakelaar is een relatief beperkte investering bij aanleg, maar best ingrijpend om achteraf aan te passen. Je maakt het transformatorstation dan tijdelijk spanningsloos. Dat vraagt om professionele begeleiding. En bij aanwezigheid van meerdere, doorgeschakelde transformatorstations kan graafwerk nodig zijn. Om extra kabels te trekken die het mogelijk maken om af te schakelen tussen de verschillende transformatorstations.”

Installeren van branddetectie is de investering zeker waard!
Beiden techneuten van Avéro Achmea raden de investering aan: “Voorkom langdurige stilstand. Investeer in branddetectie die de spanning van je transformatorstation afschakelt en die je alarmeert zodat je snel kunt handelen. Bij nieuwe bedrijven en aanleg van nieuwe belichtingstransformatoren is dat al heel gewoon en een eis vanuit de verzekering.”

In de glastuinbouw draait de belichting op volle toeren
Peter: “Bij sommige glastuinbouwbedrijven draait de belichting zelfs het hele jaar rond. Als er iets fout gaat, gebeurt dat vaak in het belichtingsseizoen. Het moment waarop je plannen maakt voor een nieuw belichtingsseizoen en de aanleg daarvan, is een kans om branddetectie goed in te regelen.”

Veel agrarische bedrijven krijgen met middenspanning te maken
Berry: “Agrarische bedrijven worden groter en steeds vaker zijn er zonnepanelen aanwezig. De toename van energie gebruik en het opwekken ervan, is in deze sector vol aan de gang. Transformatorstations bij deze bedrijven worden zwaar en lang belast en de gevolgen van uitval of brand zijn groot. Daar moeten we veilig en bewust mee omgaan.”

Meer weten over branddetectie? Bel ons gerust
Neem contact op met onze collega’s van de afdeling Acceptatie & Risicodeskundigheid via telefoonnummer 071 568 98 90.

Ook interessant voor u