Theo Herngreen

Een 2e of 3e scherm? Lees de tips van Theo

Agrarisch

Tips voor een veilige installatie van extra schermen in de kas

15 jan 2024 2 minuten

Steeds meer glastuinbouwondernemers investeren in een 2e of 3e scherm in de kas. Een mooie duurzame ontwikkeling die helpt om aan de wettelijke energiebesparingsplicht te voldoen. En dus goed is voor het milieu en de portemonnee. Alleen zijn niet alle kassen meteen geschikt voor een extra scherm. Soms is het nodig om de kasconstructie aan te passen. Is uw relatie ook van plan een extra scherm te installeren? Lees dan eerst de tips van Theo Herngreen.

Denk in oplossingen
Technisch specialist glastuinbouw Theo Herngreen ziet veel aanpassingen van scherminstallaties. ‘Er zijn genoeg oplossingen mogelijk voor een verantwoorde schermaanpassing. Hierover gaan we ook in gesprek met adviseurs, kassenbouwers, installateurs en schermfabrikanten.’ 

Check of de kas de extra belasting van de scherminstallatie aan kan 
Niet iedere kas is geschikt voor extra schermen. Theo waarschuwt dan ook voor mogelijk gevaarlijke situaties voor de kas én de medewerkers. ‘Kasconstructies kunnen overbelast en beschadigd raken. Door zware belasting kan de kopgevel kapotgaan, de goot wegdraaien, of extra glasbreuk ontstaan. Iedere scherminstallatie heeft een eigen belasting. Het maakt niet uit of dit nu een trekduwinstallatie is. Of een trekdradensysteem dat aan de kasgevel is vastgemaakt. Een extra scherm zorgt voor extra kracht op de kopgevel en daarmee op het kasdek.’ 

Het is dus belangrijk om erachter te komen of de kopgevelkolommen en de goten deze extra kracht aan kunnen. Hoe? Door een sterkteberekening die rekening houdt met de aangepaste situatie. Een constructeur of kassenbouwer kan hier ook bij helpen.

Bereken de extra belasting met een sterkteberekening
Een CASTA/Kassenbouw of andere constructieve berekening laat zien wat de extra belasting is, en welke kracht de kopgevel en kruisschoren moeten hebben. Deze berekening laat ook zien of versterking van de kasconstructie nodig is. 
Een kassenbouwer kan helpen met een GlazenStad-berekening. Deze berekening laat de extra belasting op de (eind)goten zien.

Zorg voor de juiste plek en kwaliteit van de verbindingen
Door de extra scherminstallatie zakt de kruisschoor verder onder de goot. Het is daarom belangrijk dat de verbindingen op de juiste plek zitten. Ook de kwaliteit van de kruisschoren is belangrijk. Deze zijn namelijk van invloed op de sterkte van de kas. Allemaal punten waarbij de installateur of kassenbouwer uw relatie bij kan helpen.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op
Onze agrarisch specialisten adviseren u en uw relatie graag. Bel of mail ze gerust voor meer informatie.

Ook interessant voor u