De gevaren van houtstof en hoe te verkleinen

Nieuws

Houtstof bij houtbewerking: stof om over na te denken

13 feb 2023 2 minuten

Vroeger werd het overgrote deel van de houtbewerking nog met de hand en eigen spierkracht gedaan. En waren de risico’s te overzien. Tegenwoordig doen vooral houtbewerkingsmachines het werk. Dit is sneller en efficiënter, maar door het vrijkomen van houtstof levert het ook gezondheidsrisico’s en kans op explosies op. Hoe gaan verzekeraars hier mee om?

De definitie van houtstof
Houtstof bestaat uit kleine houtdeeltjes die vrijkomen bij het verwerken of bewerken van hout. De hoeveelheid stof is afhankelijk van het materiaal en gereedschap waarmee gewerkt wordt. Zo komt bij plaatmateriaal zoals MDF meer houtstof vrij dan bij multiplex of massief hout. 

De gevaren van houtstof 
Houtstof levert verschillende risico’s op zoals: 

  • Gezondheidsrisico’s bij langdurige blootstelling: veelvoorkomende klachten zijn huid-, oog- en luchtwegaandoeningen. Daarnaast is houtstof opgenomen in de lijst van kankerverwekkende stoffen.
  • Stofexplosies: kunnen ontstaan als brandbare vaste stoffen in kleine deeltjes gemengd worden met lucht en in aanraking komen met een ontstekingsbron. Het is daarom belangrijk om de werkplek en het gereedschap regelmatig en goed schoon te maken. En het aanwezige houtstof met de juiste filters op te zuigen of nat te verwijderen. Dus niet vegen. Ook het plaatsen van een vonkdetectie- en vonkblusinstallatie in de afzuigkanalen kan een stofexplosie voorkomen.

Verzekeraars stellen eisen aan houtbewerkingsbedrijven
Om de risico’s van houtstof zo klein mogelijk te houden, stellen verzekeraars eisen aan houtbewerkingsbedrijven. Afhankelijk van de aard en omvang van het bedrijf. Zo moeten houtbewerkingsmachines voldoen aan wettelijke kaders zoals bijvoorbeeld Arbowetgeving, kwaliteitskeurmerken en CE-markering. Of voorzien zijn van een veilige houtmotafzuiging. Dit zijn zo maar een paar voorbeelden. De eisen kunnen per verzekeraar verschillen.  

Houtmotafzuiging vermindert risico’s van houtstof
Houtmotafzuiging bij houtbewerking is een industriële stofzuiger die zorgt voor de afzuiging van houtstof en restmateriaal direct bij de bron. Zodat medewerkers niet direct in contact komen met de vrijgekomen houtstof. En dus veilig en gezond kunnen werken. Dit betekent niet alleen een vermindering van de gezondheidsrisico’s, maar het verkleint ook de kans op een stofexplosie.

Neem voor vragen en meer informatie contact met ons op
Wilt u meer weten over de risico’s in de houtbewerkingsindustrie en hoe deze zijn te verkleinen? Of meer tips om stofexplosies te voorkomen? Onze collega’s van de Commerciële Binnendienst helpen u graag. U bereikt hen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur via 088 462 46 18. Mailen kan ook naar CBDschade@avero.nl.

Ook interessant voor u