Rol isolatiematerialen op brandveiligheid

Nieuws

De invloed van isolatiematerialen op brand

6 dec 2021 2 minuten

Bij het bouwen van een bedrijfspand is brandveiligheid een belangrijk aspect. De keuze van isolatiematerialen spelen hierbij een grote rol. Een zo goed mogelijk isolatieresultaat met daar tegenover zo laag mogelijke kosten, is daarbij vaak het uitgangspunt. Met deze insteek kunnen consequenties met betrekking tot het brandrisico gemakkelijk uit het oog worden verloren. De keuze van het soort isolatiemateriaal is van invloed op het brandrisico.

Wat is isolatiemateriaal? 
Isolatiemateriaal is het materiaal dat gebruikt wordt om een bedrijfspand geluids-, tocht- of warmtedicht te maken.

Verschillende soorten isolatiematerialen 
In de bouw worden voornamelijk 3 verschillende soorten isolatie gebruikt: 

  • minerale isolatie zoals glas- en steenwol;  
  • natuurlijke isolatie van duurzame materialen zoals vlas, wol of oude spijkerbroek ed. (gerecyclede natuurlijke producten);
  • kunststof isolatie zoals EPS, PUR en PIR en XPR (zoals piepschuim).

Brandklasse bepaalt brandveiligheid van isolatiemateriaal 
De laatste jaren is er veel te doen rondom de brandveiligheid van isolatiematerialen. De brandklasse van een isolatiemateriaal is 1 van de factoren die bepaalt hoe brandveilig de isolatie is. De isolatiematerialen die gebruikt worden zijn te verdelen in verschillende Europese brandklassen van veiligheid van A1 t/m F. Hierbij zijn isolatiematerialen met een A1 codering onbrandbaar en een F codering zeer brandbaar. Wij adviseren een isolatiemateriaal met een codering A toe te passen. 

Waarom kunststof isolatie zo brandgevaarlijk is
Een gevaar van sommige kunststof isolatie is dat bij een brand de dakisolatie vloeibaar wordt. Hierdoor kunnen  brandende druppels ontstaan waardoor de kans op totaalschade groter wordt. Het is daarom van belang om bij het gebruik van gebouwen hier goed op te letten. Bij een minder brandveilige constructie kan een op het 1e gezicht onschuldige brand zich al gauw ontwikkelen tot totaalschade.

Houd in de bouw rekening met brandveiligheid van isolatiemateriaal
Belangrijk is om bij aanvang van de (ver)bouw van een bedrijfspand rekening te houden met de brandveiligheid van isolatiematerialen. Ook de vuurbelasting van de inhoud en de maximale grootte van een brandcompartiment spelen een rol bij het brandrisico. Daarbij zijn het soort materiaal en de plaats waar het isolatiemateriaal is toegepast van groot belang. 

Neem voor vragen en meer informatie contact met ons op
Onze collega’s van de Commerciële Binnendienst helpen u graag. U bereikt hen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur via 088 462 46 18. Mailen kan ook naar CBDschade@avero.nl.

Ook interessant voor u