Marco, Jacqueline, Maarten, Sanne

Marco, Jacqueline, Maarten, Sanne en Aart blikken terug

Coassurantie

Een terugblik op de prolongatie vanuit Contract Zekerheid

18 mrt 2024 3 minuten

Het programma Contract Zekerheid van het VNAB is eind 2022 van start gegaan. Met als belangrijkste doel het prolongatieproces optimaliseren, de verzekerbaarheid stimuleren en daarmee de klanttevredenheid verhogen. Hoe is de prolongatie verlopen? Marco Bobeldijk, Jacqueline Dekker, Maarten van der Donk, Sanne Hoekman (v.l.n.r.) en Aart van Putten (niet op de foto) vertellen u er graag meer over.

Collega’s Technisch & Varia, zoals altijd in control geweest tijdens deze prolongatie?
Jacqueline (manager Acceptatie Technisch & Varia): “De prolongatie (‘renewal’) is voor Technisch & Varia inderdaad nooit echt spannend. De posten hebben we vaak op tijd in het vizier en de hoeveelheid is te overzien. Contract Zekerheid betekende wel wat extra werk en het was even wennen. Helaas hebben we niet veel van de makelaars teruggezien, maar we hebben vertrouwen dat dit gaat verbeteren.” 
 
Hoe verliep de prolongatie bij Marine met zoveel nieuwe gezichten?
Maarten (manager Transport en Achmea International Desk): “Voor de Marine business was het een enerverende periode. Het coassurantie team had afgelopen jaar het nodige verloop. Maar gelukkig zijn we weer compleet met een paar sterke nieuwe mensen. Joyce Jansen op Cargo, Logistics & Specie, Johan Linders op Hull, Ruben Geuke op Land Based Equipment en Paul Littooy als tijdelijke “vliegende kiep”. Gioia Oberhollenzer is onze nieuwste aanwinst uit het Achmea Talentship programma. Ikzelf ben per 1 december als nieuwe manager Transport en Achmea International Desk toegetreden. 
 
En daarmee hebben we het helemaal niet slecht gedaan. Bijna alle posten zijn gebleven, er is nieuwe business geschreven en al met al is er een mooie premiegroei gerealiseerd. Een goede basis voor het nieuwe jaar: graag praten we ook met u verder over nieuwe business.”  
 
Is de prolongatie voor Liability ook goed verlopen?
Sanne (manager Acceptatie Aansprakelijkheid): “Zeker! Heel voorspoedig zelfs. De contacten die we hebben met makelaars zijn sterk als altijd, en zorgen ervoor dat we elkaar zowel op nieuwe business als op verlengingsvoorstellen goed weten te vinden. Daardoor is het voor ons een drukke periode geweest, maar gelukkig met weinig verrassingen en drastische aanpassingen. Intern hebben we het gestructureerde proces voor Contract Zekerheid nu op grote schaal kunnen gebruiken en finetunen.” 
 
Hoe heeft Contract Zekerheid geholpen bij de prolongatie van Property?
Aart (manager Acceptatie Brand): “Doordat het ons is gelukt om het programma Contract Zekerheid op tijd te implementeren, waren we ook ruim op tijd met concrete voorstellen. Dit zorgde voor positieve reacties en efficiënte en doelgerichte onderhandelingen. Het werken volgens het format is nog wel wat wennen, maar heeft zeker voordelen. We hoeven bijvoorbeeld geen afzonderlijke brieven per verzekerde meer te maken. Dat scheelt tijd en daarmee hebben we het overzicht per makelaar. Wel begrijpen we dat het voor makelaars soms ingewikkeld is om deze lijst aan die van andere verzekeraars en aan hun eigen bestand te koppelen. De prolongatie voor Property is verder succesvol verlopen, zowel qua verlengingsvoorstellen als nieuwe omzet. En relatief rustig met weinig aanpassingen.
 
Daarnaast hebben we weer veel nieuwe klanten mogen verzekeren. Met de uitbreiding van onze risk appetite, merken we toch dat de makelaars ons weer goed weten te vinden. Dat in combinatie met het feit dat ons Property Team weer helemaal op sterkte is, maakt dat we met veel vertrouwen naar de toekomst kijken.”
 
Tot slot, hoe vormt deze prolongatie de basis voor het aankomende jaar?
Marco (senior manager Acceptatie Bedrijven): “Over het algemeen kun je stellen dat we een goede prolongatie 2024 hebben gehad. Het was op onderdelen wel uitdagend, maar dat maakt het ook weer leuk en interessant. Eén van die aspecten betrof het inregelen van de afspraken die we als markt op het gebied van Contract Zekerheid hebben gemaakt. Als dat dan lukt, geeft dat weer nieuwe energie. Nog niet alles verloopt even efficiënt, maar we zien nu al dat onze reactietijden structureel boven het marktgemiddelde zitten. Daarnaast zijn we op alle productlijnen verder gegroeid en weten we onze omzet- en rendementsdoelstellingen meer dan te realiseren. Hard nodig, want een paar jaar geleden moesten we nog een stap terug doen door een noodzakelijke heroriëntatie op coassurantie. Hierdoor waren zware ingrepen nodig op Open Broking Property.

We hebben dan ook veel waardering voor de makelaars die ons tijdens deze lastige periode zijn blijven steunen. Deze steun gaan we in de komende jaren in bepaalde vormen ook weer teruggeven. Zo kennen we op veel van onze productlijnen al een goede en uitgebreide risk appetite en gaan we die, zoals al eerder aangegeven, verder uitbouwen. Zeker ook op Property. Dit zal langs de as van duurzaamheid en energietransitie gebeuren. Waar we dit gedoseerd en met een steile leercurve verder willen laden en uitvoeren. Wie gaat ons hierin verder uitdagen?”

Tip!
Ga naar de website van het VNAB voor meer informatie over het programma Contract Zekerheid. En bekijk wat het betekent voor uw interne processen en lijstwerk. 


Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op
Marco Bobeldijk | Marco.Bobeldijk@achmea.nl | 06 220 18 162
Jacqueline Dekker | Jacqueline.Dekker@achmea.nl | 06 228 96 307
Maarten van der Donk | Maarten.van.der.Donk@achmea.nl | 06 831 32 044
Sanne Hoekman | Sanne.Hoekman@achmea.nl | 06 220 59 120
Aart van Putten | Aart.van.Putten@achmea.nl | 06 226 09 047

Ook interessant voor u