tuinman op dak

Achmea publiceert update Klimaat transitieplan

Coassurantie

Klimaat transitieplan Achmea: eerste tussentijdse doelen voor CO2-reductie schadeportefeuille

18 mrt 2024 2 minuten

De gevolgen van klimaatverandering zien we overal ter wereld. Het zorgt voor grote maatschappelijke, economische en financiële uitdagingen. Achmea publiceerde een update van haar Klimaat transitieplan. Hierin stellen we voor het eerst tussentijdse doelen om via onze verzekeringen de uitstoot van CO2 naar beneden te brengen.

In het Klimaatcommitment van de financiële sector committeert Achmea zich, samen met andere financiële instellingen, aan de doelen uit het Nederlandse Klimaatakkoord. Dit betekent dat we gaan voor een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030, een klimaatneutrale beleggingsportefeuille in 2040 en een klimaatneutrale verzekeringsportefeuille uiterlijk in 2050. Dit alles staat beschreven in het Klimaat transitieplan.

Stap voor stap naar een klimaatneutrale schadeverzekeringsportefeuille
We bieden oplossingen om onze klanten te helpen verduurzamen. En daarmee ook de CO2-voetafdruk van onze verzekerings- en dienstenportefeuille te verkleinen. Stap voor stap maken we onze verzekeringsportefeuille daarmee klimaatneutraal.

In eerste instantie richten we ons op onze verzekeringsportefeuille voor particulieren en bedrijven in Nederland. We starten met de particuliere personenautoportefeuille. Ons doel is om in 2030 de gemiddelde CO2-voetafdruk van deze portefeuille met 15%-20% te reduceren vergeleken met 2021.

Naast deze emissiereductiedoelstelling, formuleerden we een engagementdoelstelling voor onze zakelijke portefeuille. We gaan in gesprek met bedrijven die we verzekeren om samen te bepalen hoe we ze nog meer kunnen ondersteunen in de transitie. In 2025 willen we zo’n engagementstrategie klaar hebben voor 25% van onze zakelijke portefeuille. In 2030 willen we dat er een plan van aanpak ligt voor 50% van de zakelijke portefeuille.

Eerste stappen in de agrarische sector 
We zetten de eerste stappen in engagement met de zakelijke relaties in onze agrarische portefeuille. Voor Achmea is de agrarische portefeuille een zogenoemde materiële verzekeringsportefeuille. Dit betekent aan de ene kant dat ontwikkelingen in de buitenwereld veel impact op onze organisatie (kunnen) hebben. Denk bijvoorbeeld aan steeds veranderende wet- en regelgeving. Aan de andere kant kan Achmea als de grootste agrarische verzekeraar van Nederland veel invloed uitoefenen op de wereld om ons heen. Met de lessen die we hierin leren, ontwikkelen we het concept door om toe te passen op andere sectoren. Welke sectoren dat zijn, baseren we op een inschatting van risico’s. Of we onderzoeken eerst in welke sectoren we de meeste impact kunnen maken.

Samen duurzaam verzekeren in coassurantie
De CO2-reductiedoelstellingen hebben ook impact op de coassurantieportefeuille van Avéro Achmea. Samen met beursmakelaars ontwikkelen we ook hiervoor een engagementstrategie. Zo organiseren we bijvoorbeeld rondetafelgesprekken. Om met elkaar te sparren over verduurzaming, ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren.

Klimaatcommitment met onze eigen ambities als basis
Wilt u weten wat Achmea naast dit Klimaat transitieplan nog meer doet op het gebied van duurzaamheid? Voor welke ambitieuze doelstellingen we gaan en staan? Lees dan wat doen we op het gebied van duurzaamheid.

Ook interessant voor u