5 tips om schade door sneeuw te verkleinen

Agrarisch

5 tips om de kans op ruitbreuk en schade aan de kasconstructie door sneeuw te verkleinen

10 nov 2022 2 minuten

Kassen kunnen een beperkte hoeveelheid sneeuw dragen. Het gewicht van een pak sneeuw kan flink oplopen. Vooral als sneeuw blijft liggen, of als het sneeuwt in combinatie met regen. Door dit gewicht kunnen ruiten breken of kan de kasconstructie beschadigen. Een kas kan zelfs helemaal instorten door een pak sneeuw. Met onze tips verkleint uw agrarische relatie de kans op ruitbreuk en schade aan de kasconstructie.

Tip 1: Stook de sneeuw direct af
Kassen zijn berekend op een beperkte hoeveelheid sneeuw. Door direct af te stoken, verkleint uw agrarische relatie de kans op ruitbreuk en schade aan de constructie.

Tip 2: Laat het schermdoek op pakket lopen - als het gewas het toelaat
Sluit het scherm pas volledig als de sneeuw van het kasdek is gesmolten.

Tip 3: Let op de warmtecapaciteit
Is de verwachting dat de warmtecapaciteit van de ketels/WKK niet helemaal voldoende is als het scherm op pakket loopt? Bijvoorbeeld als uw agrarische relatie van warme naar koude teelt is overgeschakeld? Zorg er dan voor dat de warmteopslagtank goed gevuld is. Op die manier is de gewenste binnentemperatuur wel te bereiken.

Tip 4: Voorkom te hoge buistemperaturen
Stel de ‘maximum buis’ zo in dat er geen schade aan de planten kan ontstaan. Planten kunnen een tijdelijk lagere planttemperatuur compenseren.

Tip 5: Bekijk het gascontract

 • Houd rekening met een eventuele maximale uurcapaciteit voor gasafname.
 • Meld bij de gasleverancier wat het verwachte gasverbruik is. Doe een beroep op overmacht.


Als het toch misgaat

 • Zorg ervoor dat uw agrarische relatie de schade direct meldt.
 • Is er door schade meer of minder gas nodig? Geef het verwachte gasverbruik per periode dan zo snel mogelijk door aan de gasleverancier.
 • Inventariseer nauwkeurig waar glasbreuk zich bevindt. Een beglazer kan dan zo snel mogelijk repareren.
 • Probeer gaten in het kasdek zo snel mogelijk provisorisch te repareren. Door de kas tijdelijk zo te sluiten dat water en tocht buiten blijven, kan het kasklimaat snel herstellen. 
 • De kas tijdelijk sluiten kan bijvoorbeeld door kunststof platen in de roede te schuiven en vast te maken aan de naastgelegen roede. Of ze met rachels vastmaken aan de roedes en de goot. Het water tijdelijk buiten de kas houden kan met watergeleiders. Dit zijn plexiglas plaatjes die het regenwater in de goot houden.
  Let op! Het beschadigde deel van het kasdek blijft met deze oplossingen zwakker dan de rest van het dek. Ook helpen deze oplossingen niet om het klimaat volledig te herstellen. Plan daarom een definitieve reparatie direct in.
 • Markeer plekken waar ruiten zijn gerepareerd. Reparatie van het schermdoek (atlasdraden) kan dan sneller plaatsvinden.
 • Gebruik bij het plaatsen van een noodwand stevige materialen en noppenfolie. Houd bij het plaatsen van een noodwand rekening met stook-, ventilatie- en schermgroepen.


Meer weten over preventie in de glastuinbouw? Bel ons gerust
Neem contact op met onze collega’s van de afdeling Acceptatie & Risicodeskundigheid via telefoonnummer 071 568 98 90.

Ook interessant voor u