Led in de kas? Berry Looijen geeft tips

Agrarisch

Laat uw relatie de juiste keuze maken bij led in de kas

14 feb 2022 2 minuten

Berry Looijen, technisch specialist bij Avéro Achmea, weet hoe belangrijk goede belichting is voor ondernemers. Belichten met led wint steeds meer terrein. Dat is te danken aan de hogere efficiency in lichtopbrengst, de grotere mogelijkheden tot samenstellen van gewas en specifieke lichtrecepten. Er zijn veel spelers op de markt en niet alle led-belichting is geschikt voor de omstandigheden in de kas. Berry: “De investering in led is fors. Bij het maken van de juiste keuzes komt veel kijken.”

Er zijn veel verschillende leveranciers en armaturen in de markt
Berry vervolgt: “Juist omdat niet alle led-armaturen geschikt zijn voor de omstandigheden in de kas, is het belangrijk dat ondernemers goede keuzes maken. Uitval van de belichting heeft direct effect op de kwaliteit van de teelt én dus van de afzet. Ga in zee met leveranciers en installateurs die ervaring hebben met glastuinbouw en de teeltomstandigheden in de kas. Wees alert op de koelingsmogelijkheid en denk na over de stroomkwaliteit.” 

Bestaande Son-T armaturen vervangen en de rest van de installatie hergebruiken? 
Dan is het goed om te weten dat daar nog veel bij komt kijken. Laat deze installatie controleren op geschiktheid voor de nieuwe situatie. Kijk bijvoorbeeld wat dat betekent voor de bestaande belichtingspanelen. Denk na over brandveiligheid en de belasting van de transformatoren. En, zeker niet onbelangrijk, bent u eenmaal aan het vervangen? Wees dan ook alert op het diefstalrisico bij plaatsing. De dure armaturen zijn erg gewild. 

Enkele tips voor de ondernemer en de installateur: 

  • Maak gebruik van led-lampen die geschikt zijn voor de teeltomstandigheden, bijvoorbeeld hoge luchtvochtigheid, temperatuur of het gebruik van de schoonmaak- en gewasbeschermingsmiddelen.
  • Led-armaturen kunnen een behoorlijk gewicht hebben. Hiervoor moeten de constructie en de kas waar ze hangen, geschikt zijn.
  • Let op dat de ophangsystemen die gebruikt worden voldoende borgen dat het armatuur door stoten niet naar beneden kan vallen. Monteer eventueel een safety koord. 
  • Schenk aandacht aan de juiste elektrische beveiliging en kabels en voorkom brand.
  • De elektrische installatie die gebruikt wordt voor Son-T is niet altijd geschikt om de armaturen 1 op 1 te wisselen met led-armaturen. Laat de installateur de installatie opnieuw hierop beoordelen.
  • Laat de led-installatie opleveren met een power quality meting zoals omschreven in de brochure Assimilatiebelichting controle en onderhoud. Mogelijke fouten komen dan in beeld en kunnen snel opgelost worden. 

Meer weten over led-belichting en veilige kassen?  
Neem contact op met onze collega’s van de afdeling Acceptatie & Risicodeskundigheid via telefoonnummer 071 568 98 90.

Ook interessant voor u