Aandacht voor de elektrische installatie 

Voorkom uitval door goed onderhoud

1 op de 4 branden bij bedrijven heeft een elektrische oorzaak. De elektrische installatie en bijbehorende apparaten zijn essentieel voor verlichting, ventilatie, beveiliging en verwarming van een bedrijf. Correcte aanleg en goed onderhoud voorkomt uitval. Wij geven graag tips voor aanleg, keuring en onderhoud van de elektrische installatie.

Laat een elektrische installatie regelmatig keuren

Een keuring geeft inzicht in de onderhoudstoestand van de elektrische installatie en apparaten. Worden er fouten gevonden, dan kan dit worden hersteld voordat er problemen ontstaan. Een betrouwbare installatie, een veilig idee.

Wij vragen agrarische bedrijven om hun elektrische installatie elke 5 jaar te keuren volgens de normen van NTA 8220 (scope 10) of NEN 3140 (scope 8).

Een veilige elektrische installatie aanleggen of uitbreiden

Let bij de aanleg of uitbreiding van de elektrische installatie onder meer op de volgende punten: 

  • Laat de elektrische installatie aanleggen en aanpassen door een erkend installateur.
  • Laat na elke aanpassing een opleveringskeuring volgens de normen van de NEN 1010 uitvoeren. 

NEN 1010 geeft (veiligheids)bepalingen voor de opbouw van laagspanningsinstallaties tot 1000 Volt. Bij het aanleggen, uitbreiden en aanpassen van laagspanningsinstallaties moet aan deze norm worden voldaan. Een opleveringsinspectie is onderdeel van de norm. De norm wordt genoemd in het bouwbesluit en is daarmee in de wet opgenomen. Zorg ervoor dat de opleverinspectie voldoet aan bijlage 61F van deze norm. Alle inspectie- en installatiebedrijven die een installatie volgens NEN 1010 aanleggen, mogen de opleveringskeuring zelf uitvoeren. Om de kwaliteit van deze opleveringskeuring te waarborgen, adviseren wij om deze uit te laten voeren door een onafhankelijk inspectiebedrijf.

Tijdelijk extra elektriciteit nodig? Of een elektrische installatie aanleggen of aanpassen? Lees hier onze tips.

Heeft u als ondernemer vragen over dit onderwerp? 

Uw bedrijf is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Daarom werken we alleen samen met onafhankelijke adviseurs. Vind een adviseur die bij u past.