Aandacht voor de elektrische installatie 

Voorkom uitval door goed onderhoud

De elektrische installatie is essentieel voor verlichting, ventilatie, beveiliging en verwarming van je bedrijf. Als je deze installatie goed onderhoudt, voorkom je uitval. Wij geven je graag tips voor aanleg, onderhoud en gebruik van je elektrische installatie.

Laat een elektrische installatie regelmatig keuren

Een inspectie geeft inzicht in de onderhoudstoestand van de elektrische installatie en apparaten. Met dit inzicht kun je onderhoud laten uitvoeren voordat problemen ontstaan. Een betrouwbare installatie, een veilig idee.

Zorg daarom dat je je elektrische installatie elke 5 jaar laat inspecteren via een SCIOS Scope 10 of SCIOS Scope 8 inspectie. Deze inspecties zijn 5 jaar geldig. Plan een herinspectie voordat de geldigheid van een vorige inspectie eindigt.


Een veilige elektrische installatie aanleggen of uitbreiden

Let bij de aanleg of uitbreiding van de elektrische installatie onder meer op de volgende punten: 

  • Laat je elektrische installatie aanleggen of aanpassen door een erkend installateur.
  • Laat na aanleg en na elke aanpassing een opleveringsinspectie volgens de normen van de NEN 1010 uitvoeren. 

NEN 1010 geeft (veiligheids)bepalingen voor de opbouw van laagspanningsinstallaties tot 1000 Volt. Bij het aanleggen, uitbreiden en aanpassen van laagspanningsinstallaties moetvolgens de wet aan deze norm worden voldaan. Een opleveringsinspectie is onderdeel van de norm. De norm wordt genoemd in het bouwbesluit en is daarmee in de wet opgenomen. Zorg ervoor dat de opleverinspectie voldoet aan bijlage 61F van deze norm. Alle inspectie- en installatiebedrijven die een installatie volgens NEN 1010 aanleggen, mogen de opleveringsinspectie zelf uitvoeren. Om de kwaliteit van deze opleveringsinspectie te waarborgen, adviseren wij om deze uit te laten voeren door een onafhankelijk inspectiebedrijf.

Tijdelijk extra elektriciteit nodig? Of een elektrische installatie aanleggen of aanpassen? Lees hier onze tips.

Heeft u als ondernemer vragen over dit onderwerp? 

Uw bedrijf is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Daarom werken we alleen samen met onafhankelijke adviseurs. Vind een adviseur die bij u past.