Raymond Fafié: "Het  Verbond, dat zijn wij"

Volmachten

Interview: Raymond Fafié van Achmea Inkomen over de Verbondscourse

21 dec 2022 3 minuten

“Ook ik lees de krant, volg de politiek en ken DNB en AFM. Maar tijdens de Verbondscourse maakte ik écht kennis met onze stakeholders.” Een stevig netwerk is volgens Raymond Fafié, senior manager Services Inkomen Collectief bij Achmea, onmisbaar om in zijn werk het brede perspectief te kunnen schetsen. Wie is Raymond en wat leverde dit programma hem op?

Al van kinds af aan is Raymond gewend om het voortouw te nemen. Hij groeide op als oudste kind binnen zijn gezin en daar hoort volgens hem automatisch een verantwoordelijkheidsgevoel en het goede voorbeeld willen geven bij. Daarnaast is hij ondernemend. “Mijn vader coachte mensen. Zo ook eens iemand met een schoonmaakbedrijf. In het contact met zijn vader gaf de man aan dat het lastig was om schoonmakers voor weekendwerk te vinden.” Raymond pakte die handschoen op en ging met zijn broertje aan de slag. Ze trommelden vrienden op om de klus te klaren en gaven uiteindelijk op jonge leeftijd leiding aan een schoonmaakploeg. “Iedereen blij, want dat werk leverde toch net iets meer op dan vakkenvullen in de supermarkt.”

Dat verbinden en ondernemen zette hij later voort, want na zijn bachelor Business Administration en master Change Management startte hij als Management Trainee bij Achmea en kwam hij snel in leidinggevende rollen terecht. Hij ontdekte hoe leuk hij het vond om richting te geven, anderen te faciliteren én in beweging te brengen.

Snelweg vol perspectieven
Maar hoe geef je richting? “Door jezelf te kennen, te weten waar je voor staat en waar je naar toe wilt met een organisatie. En daarvoor is het nodig zelf het brede perspectief te zien”, is zijn antwoord. Wat speelt er in de samenleving en wat komt er op de organisatie af? “Om dat soort vragen te beantwoorden, heb ik anderen nodig. Ook van buiten Achmea. En die zijn er in overvloed. Als ik op de snelweg door honderden mensen word ingehaald, denk ik: iedereen lijkt opgesloten te zitten in zijn eigen wereld. Die van mij bestaat voor een groot deel uit Achmea, maar daar buiten is nog zo veel meer inspiratie en zijn nog zoveel andere perspectieven op maatschappelijke uitdagingen te vinden. Nieuwsgierig als ik ben, zoek ik die graag op door ook over de grenzen van mijn organisatie en vakgebied heen te kijken.” Dat doet hij bijvoorbeeld met The Millennials: next generation leaders, een door hem opgericht netwerk van gedreven, nieuwsgierige jonge leiders uit allerlei bedrijven en sectoren.

Netwerk is onmisbaar
Een stevig netwerk is volgens hem onmisbaar omdat je als manager niet alles kan en hoeft te weten, maar wel het brede perspectief wilt kunnen schetsen voor mensen in je organisatie. “Zo’n 2 jaar geleden stapte ik een voor mij nieuwe wereld in, die van inkomensverzekeringen. Het is een complexe wereld die ik ook nu nog aan het ontdekken ben. Want, hoe lopen de hazen hier? Welke kant gaan we op en is dat de juiste? Het is de kunst om mensen om me heen te verzamelen waarop ik kan leunen, vertrouwen en terugvallen. Uitdagers en sparringpartners. En dat zijn niet alleen mensen van Achmea, maar ook van daarbuiten."

Kennismaken met stakeholders
“Ook de mensen die ik heb leren kennen tijdens de Verbondscourse hebben mijn netwerk verstevigd. Naast managers van andere verzekeraars en beleidsadviseurs van het Verbond, heb ik kennis gemaakt met stakeholders als politici en toezichthouders. Natuurlijk lees ook ik de krant, volg de politiek en ken DNB en AFM. Maar het is super verfrissend om écht kennis te maken met de bestuurders van die organisaties. Ik kreeg een kijkje in hun keukens en ben meer te weten gekomen over hun aandachtsgebieden. Daarnaast passeerden inspirerende sprekers de revue als econoom Mathijs Bouman en hoogleraar Kilian Wawoe. Na afloop heb ik wel scherp wie ik waarvoor kan benaderen en kan ik met opgedane kennis en inspiratie weer aan de slag binnen mijn organisatie.”

“Het Verbond, dat zijn wij”
Tot slot heeft dit programma hem ook meer inzicht gegeven in de rol van het Verbond. “Ik ben me bewuster van de brancheorganisatie als dwarsdoorsnede van de hele verzekeringssector. En een boodschap die me bij is gebleven is: het Verbond, dat zijn wij, waar een duidelijke call-to-action in zit. Daar heb ik het ook over met mijn collega’s van Achmea. Want, hoe maken wij eigenlijk gebruik van het Verbond? Trouwens, ik ben sinds kort lid van een Verbondswerkgroep die zich bezighoudt met inkomensverzekeringen en volmachten. Zoals je merkt, ben ik het Verbond volop aan het ontdekken!”

Meer weten over de Verbondscourse en het programma in 2023?
De Verbondscourse is een programma van het Verbond van Verzekeraars dat elk jaar speciaal wordt ontwikkeld voor talentvolle managers en (aankomende) directieleden. De course draagt bij aan een verbreding en verdieping van de oriëntatie van de deelnemers op de verzekeringssector. De voorbereidingen voor de 15e editie in 2023 zijn alweer gestart. Wilt u daar meer over weten? Ga naar de opleidingspagina voor meer info.

Bron: Verbond van Verzekeraars

Ook interessant voor u