Een DGA meeverzekeren op een verzuimverzekering: mag dat zomaar?

26 feb 2020
5 minuten
Volmachten

Een directeur of grootaandeelhouder (DGA) kan niet op een verzuimverzekering van het eigen bedrijf (mee)verzekerd worden. Er is namelijk geen sprake van een gezagsverhouding. Daarom is er voor DGA’s een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) om inkomen bij verzuim te verzekeren.

We zien het wel gebeuren
Af en toe zien we dat DGA’s op een verzuimverzekering zijn verzekerd. Bijvoorbeeld via een constructie waarbij een DGA aandelen ter certificering aanlevert bij een daarvoor opgerichte stichting. Zo wordt de stichting de formele aandeelhouder van de BV van de DGA. Op papier is er dus een gezagsverhouding gecreëerd tussen de DGA en de stichting als formele aandeelhouder. In de praktijk wijzigt er alleen niets en is er nog steeds sprake van een DGA. Natuurlijk vraagt de stichting hier een fee voor en voeren zij zo’n constructie voor meer DGA’s.

Een gezagsverhouding is echt nodig
Tussen de betreffende DGA en de BV is er in deze constructie geen reële feitelijke gezagsverhouding. En dat is wel nodig om als verzekerde op een verzuimverzekering te staan. Vaak betaalt de BV dan ook nog premies aan UWV. Dit garandeert alleen bij (semi-)permanente arbeidsongeschiktheid niet het recht op een WGA- of IVA-uitkering voor de DGA.

Meer weten over wat wel en niet kan als het om verzuim verzekeren gaat?
Onze specialisten Volmacht Inkomen vertellen het graag:

Kobus Oomen | kobus.oomen@achmea.nl | 06 209 55 760
René van Harrewijn | rene.van.harrewijn@achmea.nl | 06 511 42 304
Richard Peters | richard.peters@achmea.nl | 06 512 02 761