Preventietips voor schade door brandstichting 

Zo kan grote schade voorkomen worden 

Brandstichting (bewust of onbewust) is vaak de oorzaak van een brand en kan leiden tot grote schades met slachtoffers. De brandweerstatistieken geven aan dat 60 procent van alle buitenbranden veroorzaakt wordt door brandstichting. Brandstichting vindt soms opzettelijk plaats bijvoorbeeld om een misdrijf te camoufleren of verzekeringsgeld op te strijken. Er kan een pyromaan aan het werk zijn. Brand kan het werk van vandalen zijn, van een boze klant of een pas ontslagen werknemer. Maar in veel gevallen is het een ongelukje en ontstaat het bijvoorbeeld door een weggegooide, nog brandende sigarettenpeuk. Met de onderstaande preventietips kunt u het risico op brandstichting beperken.

7 tips om het risico op brand door brandstichting te beperken

  • Zorg ervoor dat er geen brandbare stoffen voor het grijpen liggen op het terrein rond een bedrijfsgebouw. 

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van onbrandbare bouw- en isolatiematerialen.

  • Sla afval op in rolcontainers die zijn afgesloten met een hardstalen hangslot en die zijn verankerd (niet verplaatsbaar) op minimaal 5 meter uit de gevel.

  • Plaats pallets en andere brandbare materialen op een veilige afstand van minimaal 10 meter van de gevel.

  • Zorg dat het gebouw beveiligd is met een brandmeldinstallatie. Daarnaast kan een inbraakmeldsysteem voorkomen dat pyromanen ongemerkt naar binnen kunnen.

  • Plaats om het terrein een hekwerk van minimaal 2 meter hoog, bij voorkeur voorzien van prikkeldraad om overklimmen te bemoeilijken.

  • Een leegstaand pand is een groter risico dan een gebruikt pand. Zorg daarom voor externe beveiliging of tijdelijke bewoning. Of vraag advies aan partijen die gespecialiseerd zijn in leegstandsbeheer.