Hooibroei. Liever niet

Hoe voorkomt u hooibroei?

Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp.

Tips om de kans op hooibroei te verkleinen

  • De kans op broei is groot in hooi of stro dat nat is. Pak hooi of stro daarom in als het droog is.
  • Grote, strak geperste, pakken zijn gevoelig voor broei. Zorg bij het stapelen voor voldoende ventilatie rondom de opslag en tussen de balen onderling. Warmte kan dan ontsnappen.
  • Broei ontstaat vaak in gemengde balen. Wanneer een loonwerker wordt ingeschakeld, bevat de machine van deze loonwerker in veel gevallen nog hooi of stro van de vorige klus. Houd de baal met hooi of stro van uw collega apart. 
  • Na augustus verandert de samenstelling van het gras. In samengeperste vorm wordt het gras sneller warm. Bewaar hooi dat na augustus is samengeperst altijd in folie. Dit is beter voor de kwaliteit van het hooi en verkleint de kans op hooibroei.
  • Blijf de temperatuurontwikkeling van het hooi of stro regelmatig controleren. Een simpele manier om dit te doen: steek een stuk betonijzer in het hooi en ga na hoe warm deze wordt. 
  • Hang een brandblusser in de buurt van de hooiopslag.

 

Temperatuurmetingen in opslag van hooi en stro


Brand die ontstaat door hooibroei is te verzekeren op de BedrijfActiefPolis Agrarisch. Preventief voeren onze hooibroeiadviseurs bij verzekerden  jaarlijks duizenden temperatuurmetingen uit in de hooi- en stro-opslag.  Methooibroeiadvies en temperatuurmetingen zijn al vele branden voorkomen.

Wij voeren deze metingen uit bij verzekerden van wie bij ons bekend is dat zij  hooi- en/of stro-opslag hebben. Bij twijfel over de temperatuur of het vermoeden van broei, is het voor adviseurs en verzekerden altijd mogelijk om contact op te nemen met hun hooibroeiadviseur of met Avéro Achmea op 071 568 98 88.

Heeft u als ondernemer vragen over dit onderwerp? 

Uw bedrijf is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Daarom werken we alleen samen met onafhankelijke adviseurs. Vind een adviseur die bij u past.

Bekijk ook de preventiemaatregelen voor:

Regelapparatuur intensieve veehouderijZonnepanelen