Hooibroei. Liever niet

Hoe voorkomt u hooibroei?

Broei ontstaat door een natuurlijke opwarming van samengepakt hooi of stro. De stijgende temperatuur kan leiden tot zelfontbranding. Ook als er geen brand ontstaat, kunnen de gevolgen van broei nadelig zijn. Want de voedingswaarde van het hooi vermindert door stijging van de temperatuur. Hooibroei is te herkennen aan de verhoogde temperatuur, een specifieke geur en aan ontsnappende waterdamp.

Tips om de kans op hooibroei te verkleinen

  • De kans op broei is groot in hooi of stro dat nat is. Pak hooi of stro daarom in als het droog is.
  • Grote, strak geperste, pakken zijn gevoelig voor broei. Zorg bij het stapelen voor voldoende ventilatie rondom de opslag en tussen de balen onderling. Warmte kan dan ontsnappen.
  • Broei ontstaat vaak in gemengde balen. Wanneer een loonwerker wordt ingeschakeld, bevat de machine van deze loonwerker in veel gevallen nog hooi of stro van de vorige klus. Houd de baal met hooi of stro van uw collega apart. 
  • Na augustus verandert de samenstelling van het gras. In samengeperste vorm wordt het gras sneller warm. Bewaar hooi dat na augustus is samengeperst altijd in folie. Dit komt de kwaliteit van het hooi ten goede en verkleint de kans op hooibroei.
  • Blijf de temperatuurontwikkeling regelmatig controleren. Zo voorkomt men schade aan hooistapel en gebouwen. Een simpele manier om dit te doen: steek een stuk betonijzer in het hooi en controleer hoe warm deze wordt. 
  • Hang een brandblusser in de buurt van de hooiopslag.

Hooibroeicontrole
Brand die ontstaat door hooibroei is te verzekeren op de BedrijfActiefPolis Agrarisch. Bij verzekerden voeren wij jaarlijks duizenden preventieve temperatuurcontroles uit in de hooi- en stro-opslag. Deze hooibroeicontroles hebben al vele branden voorkomen.

Wij voeren deze controles uit bij verzekerden met hooi- en/of stro-opslag die zijn opgenomen in ons controlesysteem. Bij twijfel over de temperatuur of het vermoeden van broei, is het voor adviseurs en verzekerden altijd mogelijk om contact op te nemen met de hooibroeicontroleur of met Avéro Achmea op 071 568 98 88.

Hooibroei controleren met sensoren

In 2016 startten wij met verkennend onderzoek naar nieuwe technieken voor het meten van hooibroei variërend van vochtmeting tot gasmeting, de inzet van een warmtebeeldcamera en sensoren. In 2017 maakten we de stap om de sensortechniek voor temperatuurmeting in de praktijk te testen. Met succes, de sensoren zijn inmiddels te koop. Gebruikt u deze sensoren, dan hebt u continu inzicht, waardoor u de kwaliteit van uw hooi of stro op peil houdt. En waardoor u de kans op hooibroei of brand kunt verkleinen.

Heeft u als ondernemer vragen over dit onderwerp? 

Uw bedrijf is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Daarom werken we alleen samen met onafhankelijke adviseurs. Vind een adviseur die bij u past.

Bekijk ook de preventiemaatregelen voor:

Regelapparatuur intensieve veehouderijZonnepanelen