Gratis e-book met tips en 3 valkuilen Risicomanagement

28 jan 2020
10 minuten
Risicogestuurd adviseren

Digitalisering, globalisering en de brede beschikbaarheid van nieuwe, betaalbare technologieën brengen zowel kansen als risico’s voor ondernemers. Voor bedrijven die optimaal willen profiteren van al die nieuwe mogelijkheden, is risicomanagement daarom meer dan ooit van belang. En onderzoek wijst uit dat 70% van het MKB daarvoor rekent op een onafhankelijk adviseur.

Risicomanagement is een vak apart
Hoe pakt u dat aan? In het gratis e-book ‘Risicomanagement in Praktijk’ leest u het antwoord op deze vraag en meer. Hieronder alvast een voorproefje met 3 valkuilen die u altijd moet voorkomen:

1. Ga de confrontatie niet uit de weg
Risico’s ontstaan soms door de houding van de ondernemer. Durft een adviseur op dat punt zijn relatie geen spiegel voor te houden? Dan is dat een gevaarlijke valkuil bij het maken van een risicoanalyse. Sommige ondernemers nemen makkelijker een gokje dan anderen. De rol van de adviseur is om hem bewust te maken van de mogelijke gevolgen. Want pas dan kan de ondernemer een goede keus maken: risico’s blijven nemen, of toch liever niet? Een goede adviseur durft te confronteren. Dat is in het belang van zijn relatie met de ondernemer.

2. Laat aandacht voor procedures niet verslappen
Juist vanuit een positieve motivatie wijken mensen vaak af van procedures. Bijvoorbeeld om een uitzondering te maken voor een goede klant. Of om een opdracht toch door te laten gaan. Denk maar aan een glasbewassingsbedrijf dat plotseling met een defecte hoogwerker zit. Een hoogwerker kost tijd en geld, en het is niet zo hoog dus het kan ook wel met de ladder. Vaak gaan zulke noodgrepen goed, maar helaas niet altijd. Het is dus cruciaal om gemaakte afspraken na te leven.

3. Verlies de actualiteit niet uit het oog
Wie de krant leest, weet dat bedrijven bijna dagelijks het slachtoffer zijn van cybercriminaliteit. En dat de schade daarvan groot kan zijn. Maar ook wet- en regelgeving zijn belangrijke risicofactoren voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofmaatregelen die het land momenteel in hun greep houden. Of aan alle ontwikkelingen rondom de Brexit. Alles kan van invloed zijn op het succes van een onderneming.

Risicomanagement in de praktijk
In het e-book Risicomanagement in Praktijk zetten we hoofdzaken, feiten, tips en valkuilen overzichtelijk voor u op een rij. Om u goed op weg te helpen met uw positionering als risicomanager. Want zo’n kans om uw businessmodel succesvol uit te breiden, mag u eigenlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Download het gratis e-book risicomanagement
Benieuwd wat uw kansen zijn om uw bedrijf een extra impuls te geven? Download dan nu het e-book.

Wilt u meer weten over risicomanagement? Bekijk onze themapagina over risicomanagement.