Deelnemer aan het woord

Risicomanagement

Waarom risicospecialist Norbert Bakker de opleiding Business Continuity Management volgde

Deelnemer aan het woord

15 jul 2021 10 minuten

Risicospecialist Norbert Bakker (B2Bsure) volgde de online opleiding Business Continuity Management (BCM). Dat deed hij afgelopen voorjaar. Avéro Achmea vroeg naar zijn beweegredenen om deze opleiding te volgen en wat de opgedane kennis hem bracht. Norbert is geen traditionele verzekeringsadviseur. Jaren geleden al specialiseerde hij zich in risicomanagement. Daarmee verschaft hij mkb-bedrijven (van eenmanszaken tot ondernemingen met honderden medewerkers) inzicht in hun risico’s. Zijn relaties zijn vooral actief in de productiesector en in de zakelijke dienstverlening.

Ontdek de verschillende risicomanagement opleidingen van Avéro Achmea. Op welk niveau stapt u in?

Naar agenda

Wat voegde de BCM-opleiding aan jouw bestaande kennis toe?

“Een praktische aanpak. Risicomanagement is voor mij bekend terrein, risicoanalyses zijn dagelijkse kost voor me. Maar BCM gaat verder. Dat gaat ook over afspraken maken rondom de bedrijfsvoering na een incident. Over adequaat reageren op calamiteiten om de impact en gevolgen te beperken. Ik was op zoek naar praktische handreikingen. Niet alleen om het er met relaties over te hebben, maar ook om een helder bedrijfscontinuïteitsplan te schrijven. Een plan dat voorkomt dat er chaos ontstaat bij een calamiteit maar juist zorgt voor grip. Zowel op de situatie als op de continuïteit van hun onderneming.” 

Wat vind je pluspunten van deze opleiding? 

Norbert“Het is compact, op de praktijk gericht, slechts 4 dagdelen lang en je hebt de mogelijkheid om de opleiding volledig online te volgen. Dat scheelt dus (reis)tijd en geld. Met stip bovenaan staat wat mij betreft de tooling die je leert gebruiken. Dat is wat ik altijd miste om BCM goed in praktijk te brengen. Hoewel de interactie met medecursisten wat minder is vergeleken bij fysieke bijeenkomsten, komt de inhoud van de opleiding online uitstekend uit de verf.”

Met de opgedane kennis kan ik me op BCM-gebied morgen al verder profileren. Ik heb al ideeën om bij relaties bepaalde scenario’s na te gaan spelen, calamiteiten te simuleren.

Waarin verschilt die BCM-tooling van de gangbare risicoanalyse-tooling? 

“Bij risicoanalyses schat je kansen en gevolgen van risico’s in. Je probeert risico’s die je niet zelf kunt of wilt dragen zoveel mogelijk te vermijden of te beperken. Risicomanagement is vooral gericht op preventie. Bij BCM draait het niet om voorkomen. Het gaat om ‘wat te doen als een risico zoals brand zich toch voordoet’. Je moet dan weten en meten welke risico’s een ernstige bedreiging vormen, wat de impact is. Daar zorgt tooling voor. Deze helpt inzichtelijk maken welke realistische gebeurtenissen meer of minder van invloed zijn op de bedrijfscontinuïteit. Ook scenario’s die de ondernemer bewust of onbewust uit de weg gaat, komen dankzij de BCM-tooling aan bod. Denk aan een vraag als: ‘wat gebeurt er met je bedrijf en medewerkers als je komt te overlijden?’ Een directeur of eigenaar heeft daar misschien niet tot in detail over nagedacht. Met BCM doet hij dat wel. De kracht van BCM is natuurlijk ook dat het vervolgens gaat over oplossingen. ‘Wat ga je doen om daar iets voor te regelen en wanneer?’ Je dwingt je relatie dus tot nadenken, over ‘wat als’-scenario’s én over acties die leiden tot concrete oplossingen.”

Staan ondernemers open voor BCM-advies? 

“Ik merk dat ondernemers, van groot tot klein, wel degelijk beseffen dat het schetsen van doemscenario’s nodig is voor de bedrijfscontinuïteit. Maar je moet daar als adviseur vaak wel zelf over beginnen. Die tooling uit de opleiding helpt daar erg goed bij. Overigens is het bewustzijn rond het belang van BCM wel gegroeid sinds het coronavirus. Ondernemers beseffen nu dat een goede voorbereiding ze weerbaarder en veerkrachtiger maakt áls er iets gebeurt. Al waren er vóór corona ook bedrijven – veelal de grotere – die wel op eigen initiatief een bedrijfscontinuïteitsplan maakten. Ik moet erbij zeggen dat het hier dan vaak bij een eenmalige exercitie bleef. Jammer van alle moeite, want dat heeft weinig zin: zo’n plan moet je bijhouden, actueel houden. Ook daarin kun je als adviseur van betekenis zijn. ”

Heeft de opleiding je gebracht waar je op hoopte?

“Absoluut. Met de opgedane kennis kan ik me op BCM-gebied morgen al verder profileren. Ik heb al ideeën om bij relaties bepaalde scenario’s na te gaan spelen, calamiteiten te simuleren. Een beetje zoals bedrijven jaarlijks een brandoefening houden. Ik ben ervan overtuigd dat je er de betrokkenheid bij BCM mee vergroot. Ik benadruk met zulke initiatieven bovendien mijn meerwaarde als adviseur. En dat is weer goed voor mijn eigen bedrijfscontinuïteit.”
 

Start met Business Continuity Management

Binnenkort start de opleiding Business Continuity Management: online, in 4 ochtenden en te volgen vanaf de plek die u wenst. Interesse of inschrijven? Bekijk de opleidingsinformatie of neem contact op met Gerard Rooks: gerard.rooks@achmea.nl.

Ook interessant voor u