Voorkom schade aan uw bedrijfsauto’s

Lees onze tips voor wagenparkbeheerders en bestuurders

Voor u en uw onderneming zijn bedrijfswagens onmisbaar. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en schade is zo ontstaan. Met een zakelijke autoverzekering van Avéro Achmea bent u verzekerd voor schade die u of uw medewerker maakt met een auto of bestelauto bij een ander. Maar voorkomen is beter dan genezen. Hier leest u wat u zelf kunt doen om uw risico’s te verkleinen.

Tips voor u als wagenparkbeheerder

 • Overweeg het wagenparkbeheer uit te besteden. Het in eigen beheer houden van het wagenpark kost veel tijd en geld. Het wagenparkbeheer onderbrengen bij een leasemaatschappij kan voordelen met zich mee brengen. 

 • Hanteer vanaf 2 auto’s een autoregeling. Veel kleinere bedrijven denken hier vaak niet aan, maar een autoregeling geeft veel duidelijkheid over de rechten en plichten van de werkgever en werknemer. 

 • Zorg in bestelwagens voor een goede inbouw. Een goede inbouw is gemaakt van licht metaal of slagvast kunststof en stevig aan de bestelwagen bevestigd. Vraag voor de zekerheid ook altijd om een crashtest-certificaat. 

 • Zorg voor een goede bedrijfswagen. Voor veel medewerkers is de bedrijfswagen een belangrijk onderdeel van zijn of haar werkplek. En die richt je als werkgever natuurlijk goed en veilig in.

 • Richt de auto’s efficiënt in. Een professionele bestelwageninrichter zorgt ervoor dat alles op de meest handige plek zit zodat zware gereedschappen bijvoorbeeld gemakkelijk bereikbaar zijn.

 • Zoek uit of zakelijk autodelen interessant is voor uw bedrijf. Het kan namelijk kosten besparen en de CO2-uitstoot van uw bedrijf reduceren. 

 • Bespaar met het nieuwe rijden 10% op je brandstof. Deel deze brandstofbesparende tips met uw medewerkers en realiseer 10% besparing:
  schakel al tussen de 2.000 en 2.500 toeren naar een hogere versnelling;
  rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid;
  rijd bij 50 in z’n 4 en bij 80 in z’n 5;
  houd voldoende afstand, kijk vooruit en anticipeer op wat het overige verkeer doet;
  ziet u dat u snelheid moet minderen of moet stoppen, laat dan tijdig het gas los, ontkoppel niet en laat de auto uitrollen in de versnelling;
  zet ook bij een korte stop de motor uit;
  vermijd energieverspillers zoals de airco en haal dakkoffers na de vakantie direct van de auto;
  controleer maandelijks de bandenspanning.

Tips voor u als bestuurder

 • Houd bij gladheid meer afstand. Dat is belangrijk als uw voorganger plotseling remt. U heeft dan meer ruimte en tijd om te reageren.

 • Kijk ver voor u uit. Zo vergroot u uw zicht op de weg en stuurt u vaker de goede lijn.

 • Houd uw autoruiten schoon. Zorg dat ze vrij zijn van condens en gebruik in de winter een ruitontdooier. Hierdoor heeft u een beter zicht.

 • Gebruik geen mobiele telefoon in de auto. Schade in het verkeer door het gebruik van mobiele telefoons neemt snel toe en buitensporig gebruik van de smartphone in het verkeer is de oorzaak van het aantal stijgende verkeersdoden.

 • Probeer bij een glad wegdek rustig op te trekken door weinig gas te geven en de koppeling langzaam op te laten komen. Is het erg glad? Dan kan wegrijden in de 2e versnelling helpen. 

 • Rem bij gladheid heel hard. Door tegelijk hard de rem en koppeling in te trappen, blijft de remdruk hoog en kan het antiblokkeersysteem (ABS) optimaal functioneren. 

 • Rem bij gladheid bij voorkeur niet in bochten, maar verminder voor de bocht snelheid door het gas los te laten en eerder terug te schakelen. Aanhoudend licht remmen werkt niet goed.

 • Als uw auto door gladheid een vangrail dreigt te raken, probeer dan vooral rustig te blijven. Hevig aan het stuur trekken helpt niet. Als u weer grip heeft op de weg, kunt u bijsturen in de juiste richting.

 • Zorg voor de juiste banden. Vervang uw zomerbanden op tijd door winterbanden en vice versa! Winterbanden zijn aan te raden bij 7 graden Celsius of minder.

 • Zorg tijdens de winter voor sneeuwkettingen wanneer u in het buitenland rijdt. Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde wegen.

Vind een adviseur

Uw bedrijf is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Daarom werken we alleen samen met onafhankelijke adviseurs. Vind een adviseur die bij u past.