lijfrente header

Lijfrente komt vrij

Uw lijfrente komt vrij – wat nu? 

Wanneer het bedrag dat u in uw lijfrente heeft opgebouwd vrijkomt, zijn er twee mogelijkheden:
  1. U verlengt uw lijfrente.
  2. U laat uw lijfrente uitkeren.

Welke mogelijkheid het best bij u past, is afhankelijk van uw wensen en situatie, het soort lijfrenteproduct dat u heeft en de bijbehorende belastingregels. Hieronder vindt u korte informatie over de keuzes die u heeft. Uw adviseur kan u verder helpen.

1. Uw lijfrente verlengen

Ook wanneer u uw lijfrente wilt verlengen, heeft u twee opties:

A. U zet uw huidige lijfrenteproduct voort.
Of dit kan hangt af van het soort product dat u heeft.

B. U verlengt via een ander product.
Verder sparen kan in een bankspaarproduct, beleggingsproduct of nieuwe lijfrenteverzekering. De keus is afhankelijk van uw wensen en situatie. Bij producten van Avéro Achmea is verlenging niet altijd mogelijk.

2. Uw lijfrente laten uitkeren

Laat u uw lijfrente uitkeren, dan heeft u twee opties:

A. U laat het bedrag in 1 keer uitkeren.
Dit kan onder bepaalde voorwaarden, maar is vaak fiscaal ongunstig omdat u dan ook in 1 keer de inkomstenbelasting over het ontvangen bedrag moet betalen.

B. U laat het bedrag periodiek uitkeren.
In dat geval moet u uw lijfrenteverzekering omzetten in een ander product en ontvangt u op vaste momenten, bijvoorbeeld maandelijks, een uitkering. De bank of verzekeraar die de uitkeringen doet, houdt over deze uitkeringen de belasting in. De uitkeringsmogelijkheden zijn afhankelijk van uw leeftijd en de belastingregels. Uw lijfrente periodiek laten uitkeren, is niet mogelijk bij Avéro Achmea. Dit kan wel bij andere maatschappijen zoals Centraal Beheer.

Uw lijfrente laten uitkeren of verlengen; waar doet u dat?

U bepaalt helemaal zelf waar u uw kapitaal laat uitkeren of waar u uw lijfrente verlengt. U kunt kiezen voor een andere bank of verzekeraar dan waar u uw lijfrente heeft opgebouwd. Sluit u een nieuw product af? Laat u dan bij voorkeur goed adviseren door een onafhankelijke partij. Bij producten van Avéro Achmea is verlenging niet altijd mogelijk. Uw adviseur kan u hierover meer vertellen.

button vind een adviseur

De belastingregels

De belastingregels zijn van invloed op de keuzes die u heeft en maakt. Omdat deze regels tussentijds zijn aangepast, zijn op oudere lijfrenteproducten andere regels van toepassing dan op nieuwe producten. Informeer dus altijd bij uw adviseur welke belastingregels voor u gelden. 

Uw vrijkomende lijfrente en bijzondere situaties

Komt u lijfrente vrij onder bijzondere omstandigheden? Dan gelden er andere regels. Dit is het geval bij een lijfrente die vrijkomt door overlijden, of bij een lijfrente die vrijkomt terwijl u een ouderdagreserve heeft, stakingswinst ontvangt of een ontslagvergoeding of gouden handdruk heeft gekregen waarvoor u een verzekering afsloot. In al deze gevallen staat uw adviseur graag voor u klaar met advies op maat.

Alle informatie op een rij 

Wij hebben een brochure ontwikkeld waarin de verschillende mogelijkheden op een rij staan bij het vrijkomen van uw lijfrente. Meer informatie over uw vrijkomende lijfrenteverzekering . 

Uw lijfrenteverzekering wijzigen

Als u uw lijfrenteverzekering wilt wijzigen, neem dan contact op met uw adviseur. Als u nog geen adviseur heeft, kunt u een adviseur bij u in de buurt vinden.  Met een wijzigingsformulier  kunt u eenvoudig uw verzekering veranderen, afkopen of het overlijden van de verzekerde doorgeven. 

Vind een adviseur