Coassurantie
Door de vele politieke en beleidsmatige afspraken over de klimaatdoelstellingen neemt de noodzaak om duurzame energie op te slaan sterk toe. Dit zal in de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar verder toenemen. Vooral als we met de energietransitie de volgende fase in willen. Energieopslagsystemen zijn cruciaal in die transitie en nodig voor een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening.
Huib kijkt met alle deelnemers terug op een nuttige en interactieve kennissessie van Avéro Achmea bij het VNAB in Rotterdam: “Je merkt dat het onderwerp leeft en er nog veel vragen zijn”, vertelt hij. “We weten nog niet genoeg van alles wat er bij de opslag van energie komt kijken. Zeker voor ‘leken’ is het lastig om een goed beeld te krijgen van de risico’s van energieopslagsystemen. De ontwikkelingen gaan zo snel en er zijn veel verschillende soorten batterijen en accu’s, die elk ook weer andere risico’s of technische problemen kunnen opleveren.”
Energieopslagsystemen, variërend van koelkastformaat tot meerdere zeecontainers, brengen risico’s met zich mee. Accu- en batterijsystemen bevatten (brand)gevaarlijke lithiumverbindingen. Brand is dan ook het eerste risico om alert op te zijn. Rookgassen die vrijkomen zijn zeer giftig en blussen met water bij dit soort branden kan flinke milieuschade geven. Ook de locatie waar je EOS installeert, vraagt om de juiste maatregelen en een goede voorbereiding. Voldoen aan alle regelgeving en normeringen komt daar nog achteraan.
“Een goede risico-inschatting maken is vooral voor makelaars en acceptanten moeilijk”, stelt Huib. “Dat wordt nog lastiger omdat verzekerden vaak zelf niet goed weten welk soort opslagsysteem gebruikt wordt. Dan is ook niet altijd helder wat het risico nu precies is. En daarom zijn dit soort kennissessies zo belangrijk. Om beter inzicht te krijgen in de verschillende risicofactoren en die kennis weer te delen met je relaties.” Om die reden delen we graag het naslagwerk van onze EOS kennissessie.
Dit doen zij naast het uitvoeren van inspecties. Ook nemen zij deel aan diverse werkgroepen voor het opstellen van normeringen, wet- en regelgeving en certificeringen. Verder ontwikkelen en delen ze kennis van nieuwe risico’s. Zoals houthoogbouw, bio-based bouwen, lithium-ion batterijen, energieopslagsystemen (EOS), zonnepanelen en waterstof. Zo proberen 32 risicodeskundigen verspreid over het hele land, de kans op schade te verkleinen.
Ook deze sessie van Avéro Achmea liet zien dat er veel behoefte is aan meer verbreding en verdieping. Over actuele maatschappelijke vraagstukken op het gebied van ondernemen en duurzaamheid. We geven hier dan ook graag weer een vervolg aan. Zo is Huib benieuwd naar de risico’s van laadpalen en brand in parkeergarages. En de invloed van circulair bouwen op de brandbaarheid van constructies. U ook? Of wilt u meer weten over een ander (technisch) onderwerp? Laat het ons weten.
Jan en Mark helpen u graag.