Adviseur en relatie in gesprek

Arbeidsongeschiktheids- verzekering aftrekbaar

Uw AOV-premie is voordeliger dan u denkt

Arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar

Een AOV kost minder dan u denkt

Als zzp’er of eigenaar van een onderneming denkt u eraan om een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Omdat u verzekerd wilt zijn van inkomen als u iets overkomt. Alleen twijfelt u over de kosten. Maar wist u dat de AOV-premie aftrekbaar is van de belasting? Wij vertellen u er graag meer over. 

De premie van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar

Als u een Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, betaalt u premie. Aan het begin van elk jaar ontvangt u van uw AOV-verzekeraar een overzicht van de door u betaalde premie. Een deel hiervan krijgt u terug via de inkomstenbelasting. U trekt de AOV-premie dan af van ‘inkomen uit werk en woning’ in box 1. De AOV-premie is dus fiscaal aftrekbaar.

Een rekenvoorbeeld:

 • Uw jaarinkomen is €40.000 waarover u 37,10% inkomstenbelasting betaalt.
 • Uw AOV-premie op jaarbasis is €200 x 12 = €2.400. 
 • U betaalt dus €890,40 (37,10% van €2.400) per jaar minder aan inkomstenbelasting.
 • Uw maandelijkse AOV-premie is dus eigenlijk €125,80 (37,10% minder).

Voor wie is de AOV-premie fiscaal aftrekbaar?

Bent u een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan is de AOV-premie fiscaal aftrekbaar. Dit bent u als uw bedrijf geregistreerd staat als eenmanszaak, firmant in VOF of CV, of maatschap. Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en sluit u als privépersoon een Arbeidsongeschiktheidsverzekering af? Dan is de AOV-premie ook fiscaal aftrekbaar. Houd er wel rekening mee dat bij arbeidsongeschiktheid de uitkering belast is.

Onze Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en uitgebreide dienstverlening

Wat u nog meer moet weten over AOV aftrekbaar

Veelgestelde vragen over AOV aftrekbaar

Is de AOV-premie voor iedereen fiscaal aftrekbaar?

De AOV-premie is alleen aftrekbaar als u een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dit bent u als uw bedrijf geregistreerd staat als eenmanszaak, firmant in VOF of CV, of maatschap. Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga) en sluit u als privépersoon een Arbeidsongeschiktheidsverzekering af? Dan is de AOV-premie ook fiscaal aftrekbaar.

Kunt u een Arbeidsongeschiktheidsverzekering aanpassen?

Wilt u het verzekerd bedrag van uw Arbeidsongeschiktheidsverzekering verhogen of verlagen? Of wilt u iets anders aanpassen omdat uw situatie veranderd is? Uw adviseur helpt u daar graag bij.

Een Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een directeur-grootaandeelhouder (dga)

Bent u directeur-grootaandeelhouder (dga)? Dan kunt u als privépersoon of via uw onderneming een 
Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Als privépersoon is de AOV-premie fiscaal aftrekbaar en verrekent u dit met uw inkomsten in box 1. U bent dan zelf de verzekeringnemer. Via uw onderneming is de AOV-premie aftrekbaar van de vennootschapsbelasting. Uw onderneming is de verzekeringnemer. Wordt u arbeidsongeschikt? Dan bent u voor een uitkering afhankelijk van uw onderneming. Laat u vooraf goed informeren door uw adviseur over de risico’s.

Heeft u een Arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig?

Dat is afhankelijk van uw financiële situatie. Hoeveel heeft u nodig om uw vaste lasten te betalen of uw levensstandaard op peil te houden bij arbeidsongeschiktheid? Uw adviseur helpt u graag bij het maken van de juiste keuzes.

 • U legt zelf extra geld opzij
  Met spaargeld is het soms mogelijk korte periodes van arbeidsongeschiktheid op te vangen. Duurt de arbeidsongeschiktheid langer? Dan beschikken maar weinig mensen over genoeg spaargeld om bijvoorbeeld een periode van 10 jaar te overbruggen.

 • U regelt niets
  Heeft u helemaal geen inkomen (van uzelf of van uw partner) of eigen vermogen om op terug te vallen en wordt u arbeidsongeschikt? Dan heeft u volgens de wet recht op een bijstandsuitkering. Om hiervoor in aanmerking te komen, gelden wel een aantal voorwaarden.

 • U sluit zich aan bij een broodfonds
  Een broodfonds is een vorm van arbeidsongeschiktheid ‘verzekeren’ voor zelfstandigen. Samen met andere zelfstandigen bouwt u een buffer op. Wordt een lid ziek, dan keert het broodfonds uit met een maximale periode van 2 jaar. U kunt het broodfonds combineren met een AOV.

 • U verzekert zich met een AOV
  Met een AOV ontvangt u bij arbeidsongeschiktheid een uitkering. Daarnaast kunnen starters zich ook verzekeren via een vrijwillige verzekering bij UWV of via een vangnetverzekering voor risico’s die moeilijk te verzekeren zijn. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.

Wat kost een Arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De kosten van een Arbeidsongeschiktheidsverzekering zijn afhankelijk van uw situatie en de keuzes die u maakt. De hoogte van de premie heeft u zelf in de hand. Factoren die van invloed zijn op uw premie zijn onder andere uw beroep, de eigenrisicoperiode, de automatische prijsstijging (indexering), de eindleeftijd, de keuze voor passende of beroepsarbeidsongeschiktheid en het verzekerd bedrag. Uw adviseur helpt u graag bij het maken van de juiste keuzes.

Aanvangskorting en klimmende korting
Tot slot is het ook goed om te weten dat we korting geven. U kunt in dit geval kiezen uit 2 varianten:

 • Aanvangskorting:
  het 1e jaar 35%, het 2e jaar 20% en het 3e jaar 10%. 
 • Klimmende korting: 
  hoe langer u bij ons verzekerd bent, hoe hoger uw korting: 
  1e jaar 0%
  2e jaar 2%
  3e jaar 4%
  4e jaar 6%
  5e jaar 8%
  vanaf 6e jaar 10%

Vind een adviseur

Uw bedrijf is uniek. Dat vraagt om een advies op maat. Daarom werken we alleen samen met onafhankelijke adviseurs. Vind een adviseur die bij u past.