Ewout van Schaik is adviseur Gezondheidszorg

Zit een tandarts wel op mijn advies te wachten?

Het antwoord is: ja!

Ondernemen

‘Zit een tandarts wel op mijn advies te wachten? Het antwoord is: ja!’

17 mrt 2022 5 minuten

Ewout van Schaik is adviseur Gezondheidszorg, Onderwijs & Welzijn bij Aon. Hij zorgt ervoor dat hij veel contact heeft met zijn relaties. Ze uitgebreid en persoonlijk adviseert. “Het gaat om medische professionals, waaronder tandartsen”, vertelt hij. “Vakinhoudelijk hoef je hen niets te vertellen. Op het gebied van ondernemerschap is het soms een ander verhaal. Daar kunnen ze wel hulp bij gebruiken. Want er speelt voor deze beroepsgroep veel. De vraag of een tandarts op een adviseur zit te wachten, beantwoord ik dan ook volmondig met ‘ja’.”

Adviseurs vertalen voorwaarden naar de specifieke situatie van een tandarts
Ter illustratie belicht Ewout de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). “Die kunnen tandartsen vaak alleen afsluiten aan de hand van een gezondheidsverklaring. Een zwaarwegende factor is de psychische gesteldheid. Loopt je relatie bij een coach of psycholoog? Of kampte de tandarts in het verleden met psychische klachten? Dan is er kans op uitsluiting op basis van psychische aandoeningen. Een adviseur is degene die tandartsen hierin kan begeleiden en adviseren. Deze vertaalt de voorwaarden naar de individuele situatie. En werkt met het juiste advies naar een oplossing toe.”

Als adviseur puzzel je met opties om te komen tot een goede oplossing
“Dat vraagt om creativiteit. Het vraagt soms ook om buiten gebaande paden te treden”, gaat hij door. “Stel, een tandarts van 48 jaar belt je op omdat zijn echtgenote ernstig ziek is. Hij kan zich er niet toe zetten te werken. Gevolg: hij verliest inkomsten. Daar maakt hij zich zorgen over. Tegelijkertijd wil hij eigenlijk maar 1 ding: een paar maanden rust. Valt zo’n situatie onder de dekking van een AOV? Is er sprake van uitsluiting op basis van psychische aandoeningen? Dan hoeft hij niet te rekenen op een volledige arbeidsongeschiktheidsuitkering. Als adviseur ben jij degene die vervolgens alles uit de kast haalt om deze relatie toch zijn rust te geven. Dat betekent: puzzelen met opties. Misschien kan deze tandarts een deel eigen risico dragen en een maand vakantie opnemen. Dat beperkt de uitkeringsperiode.”

Dat vraagt om creativiteit. Het vraagt soms ook om buiten gebaande paden te treden

Je helpt je relatie én je beperkt de schadelast
Welke puzzel een adviseur en zijn relatie ook leggen, het is de adviseur die hierover in gesprek gaat met de verzekeraar. “Dat is je toegevoegde waarde. Jij behartigt de belangen van je relatie. De verzekeraar heeft met die adviseur op zijn beurt een gesprekspartner die weet wat er onder tandartsen leeft en speelt. Die weet welke uitsluitingsgronden en dekkingen er zijn. Die nadenkt over oplossingen die realistisch zijn. Wij merken dat verzekeraars erg open staan voor goed onderbouwde alternatieven voor deze beroepsgroep. Elke adviseur moet die ruimte vooral benutten. Je helpt er je relatie mee én je beperkt de schadelast.”

Adviseurs kennen de branche. En versterken zo hun advieswaarde
“Je toegevoegde waarde als adviseur laat je ook zien door de branche te kennen. Door te weten wat er speelt. En door daar actie op te ondernemen. Dat kun je doen voor elke individuele tandarts. Daarnaast kun je het ook doen door samen te werken met anderen. Zoals met de KNMT en verzekeraars. Dan versterk je elkaar, in het belang van de beroepsgroep tandartsen.” De jarenlange samenwerking met onder meer branchevereniging KNMT en Avéro Achmea leidde ertoe dat Aon het Gezond Starten-programma ontwikkelde. Speciaal voor startende tandartsen. “We adviseren studenten Tandheelkunde over de risico’s die ze als zelfstandig ondernemer lopen. Hoe ze verzekerd blijven van inkomen. En welke verzekeringen ze straks nodig hebben. Zo helpen we ze bij het maken van keuzes. Je toegevoegde waarde is daarmee ook een verdienmodel: je bindt er nieuwe relaties mee aan je advieskantoor.”

Ook interessant voor u