Hannah Joosen

Innovatie in de glastuinbouw

Agrarisch

‘Zonnepanelen op waterbassins, dat wil je laten slagen’

20 nov 2023 1 minuut

Waterbassins met zonnepanelen erop helpen om de duurzaamheidsdoelstellingen van de glastuinbouw te halen. De oppervlakte wordt 2 keer gebruikt: voor wateropslag en het opwekken van stroom. Volgens Hannah Joosen, technisch specialist glastuinbouw bij Avéro Achmea, een praktische innovatie die je graag wilt laten slagen.

Schade aan de zonnestroominstallatie heeft gevolgen voor de terugverdientijd
Om kennis uit te wisselen, bezocht Hannah verschillende leveranciers van zonnestroominstallaties op waterbassins. Hannah: “Zo’n 6 jaar geleden werden de eerste zonnestroominstallaties op waterbassins gelegd. Voor ondernemers een extra kans om duurzame energie op te wekken. En optimaal rendement te halen. Belangrijk dus dat de installatie goed wordt aangelegd en blijft werken. De installatie heeft een gemiddelde levensduur en dus ook een terugverdientijd van 25 jaar. Schade vertraagt de levering van energie en kan er zelfs voor zorgen dat de investering niet terug te verdienen is.”

Vergelijk de verschillende zonnestroominstallaties op waterbassins met elkaar
Een tip van Hannah is om meerdere zonnestroominstallaties met elkaar te vergelijken. “Welke heeft de minste kans op schade? En welke installatie is snel, eenvoudig en goed te repareren als er wel schade is? Controleer ook of alle onderdelen makkelijk te vervangen zijn. Anders gaat de reparatie veel tijd en moeite kosten. Een bewuste keuze maken is dus erg belangrijk.”

Installeer de zonnepanelen op een waterbassin met nieuw folie 
Een andere tip van Hannah: “Denk vooraf goed na over het vervangen van de folie van een waterbassin. Een waterbassin leegpompen, de zonnestroominstallatie eraf halen, de folie vervangen en de installatie opnieuw installeren, dat kost namelijk erg veel tijd en geld. Maak daarom een plan van aanpak en neem het vervangen van de folie daarin mee.”

Er is nog veel te leren voor een maximaal resultaat
Volgens Hannah is er nog veel te leren: “Is er bijvoorbeeld genoeg opslagruimte om de installatie te repareren of voor onderhoud? Beschadigt de installatie de folie niet? Is de verankering stevig genoeg om de installatie plaatsvast te houden gelet op de waterbassindijk? En is er nagedacht over een geactiveerd beveiligingssysteem om diefstal te voorkomen? Al met al is er dus nog veel te leren om het maximale rendement uit de investering van een zonnestroominstallatie te krijgen.”

Heeft u vragen? Neem gerust contact op
Onze agrarisch specialisten adviseren u en uw relatie graag. Bel of mail ze gerust voor meer informatie.

Lees ook onze tips over aanschaf, aanleg en onderhoud van zonnepanelen op een waterbassin.

Ook interessant voor u