Deelnemer aan het woord

Opleiding Praktisch Risicomanagement

Risicomanagement

Directeur Henk Reuvekamp volgde de opleiding Praktisch Risicomanagement

‘Deze opleiding haalt je uit je dagelijkse routine’

4 aug 2021 5 minuten

Henk Reuvekamp, directeur bii Veldsink Groep, volgde de opleiding Praktisch Risicomanagement (voorheen de ‘Premaster Risicomanagement’) van Avéro Achmea . “Deze opleiding leert je zeer breed naar je relatie en zijn bedrijf te kijken. Risicomanagement is geen kwestie van alleen verzekeren. Het is vooral: buiten gebaande paden treden. Daar helpt deze opleiding je bij.”

Ontdek de verschillende risicomanagement opleidingen van Avéro Achmea. Op welk niveau stapt u in?

Naar agenda
Henk is op dit moment directeur van Stopel Verzekeringen, Veldsink-Velten, LastPoint Verzekeringen en Snelder Zijlstra Verzekeringen. Alle onderdeel van Veldsink Groep. Voor hem is risicomanagement en het ‘anders’ naar verzekeringen kijken niet nieuw. “Dat deed ik 30 jaar geleden al. Ik was destijds begin 20 en werkte in de buitendienst van Centraal Beheer. Daar gaven ze aan: ‘voel je vrij, wees creatief en kijk naar je klant. Als je je relatie goed adviseert, komen de verzekeringen vanzelf’. En nog steeds vind ik dat een fantastische insteek. Ik verdiep me veel liever in de mens, de behoefte, het waarom van een vraag. Dat deed ik bij Centraal Beheer en later bij IAK. En dat doe ik nu nog steeds.”

Risicomanagement gaat niet over verzekeren, maar over de ondernemer en zijn toekomst

“In al die jaren liet ik mijn relaties kennis maken met ‘het nieuwe’ risicomanagement. Ik heb ze daarbij altijd op het hart gedrukt vooral te kijken naar wat ze met hun bedrijf willen. Nu en in de toekomst. En dat het daarbij niet gaat over alléén verzekeren. Ik ontdekte een paar jaar geleden dat dit precies de aanpak was zoals Avéro Achmea die met haar opleidingen stimuleert. Een collega van me woonde destijds een presentatie van de trainers bij. Hij tipte me met ‘Henk, dit is écht iets voor jou’. Hij kreeg gelijk.” 

Hoe groter het risicobewustzijn, hoe beter je keuzes kunt maken

“Deze opleiding bood me de gelegenheid me verder te verdiepen in risicomanagement. Op een manier die in mijn straatje past. De inhoud is creatief en tegelijkertijd wetenschappelijk onderbouwd. De inspirerende verhalen van docenten lieten me met een nieuwe blik naar trends en ontwikkelingen kijken. Ik leerde dankzij de DISC-methode hoe je iemands persoonlijkheid het beste interpreteert om goede gesprekken te voeren. Ik maakte kennis met manieren om mensen in een organisatie bewust te maken van risico’s. Belangrijk, want dat bewustzijn draagt uiteindelijk bij aan het succes van een onderneming. Ik ben zelf ook ondernemer, geef leiding aan 4 kantoren. Ik wil met die pet op soms weleens te snel gaan. Dan ben ik heel blij dat mijn medewerkers af en toe op de rem trappen. Me erop wijzen dat we een beoogd resultaat ook op een andere manier kunnen bereiken. Dat beïnvloedt mijn keuzes. Zo is het met onze relaties niet anders. Daar zijn wij als risicoconsultants degenen die de dialoog starten. Wij zijn de vertrouwde adviseur die vragen stelt. Die soms ook op die rem trapt en inzicht biedt. Altijd in dialoog met de ondernemer én zijn medewerkers.”

Deze opleiding bood me de gelegenheid me verder te verdiepen in risicomanagement op een manier die in mijn straatje past. De inhoud is creatief en tegelijkertijd wetenschappelijk onderbouwd.

‘Je moet als risicoconsultant oprecht willen weten wat jouw relatie bezig houdt’

“Bij Stopel Verzekeringen, Veldsink-Velten, LastPoint Verzekeringen en Snelder Zijlstra Verzekeringen doen we het precies zo. Laatst sprak ik een ondernemer die zijn wagenpark wilde verzekeren. Dat kunnen we uiteraard regelen. Maar ik was vooral geïnteresseerd in zijn schadeverloop. En waarom die schades er zijn. Ik geloof niet in toeval, schades zijn altijd het gevolg van iets. Daarom focus ik me liever op de oorzaken. Dat nam ik mee uit de opleiding Praktisch Risicomanagement: achterhalen wat een relatie bezighoudt, wat hij wil en waarom. Dan praat je echt op een ander niveau met elkaar. Je moet als risicoconsultant oprecht willen weten waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. In de onderneming van je relatie maar ook in de markt en de maatschappij.” 

'Laat je uitdagen en verbreed je blik'

“Deze opleiding is geen benen-op-tafel-cursus. Het is een verdiepende opleiding met uitdagende opdrachten die je echt uit je dagelijkse routine halen. Een opleiding ook die je confronteert met je eigen adviesrol. Die je prikkelt je blik te verbreden. Voor adviseurs die openstaan voor nieuwe perspectieven op risicomanagement is het een echte aanrader.” 

Heeft u behoefte aan verdere verdieping op het vlak van positionering, verandermanagement en vernieuwend risicomanagement? Dan kunt u terecht op de opleiding Praktisch Risicomanagement

Ontdek in 8 dagen alle onderdelen van (communicatief) risicomanagement. Meer informatie? Bekijk dan de opleidingsinformatie op onze website.

Ook interessant voor u