Gevolgen van warme naar koude teelt

Agrarisch

Veranderen van warme naar koude teelt? Denk na over de sterkte van de kas

Theo Herngreen aan het woord, technisch specialist Glastuinbouw Avéro Achmea

17 jan 2022 3 minuten

Een nieuwe kas is gebouwd voor het 1e gewas dat daarin wordt geteeld. De meeste kassen zijn ontworpen voor een verwarmde teelt en berekend op beperkte sneeuwbelasting. Bij een kas voor warme teelten zijn de goten en dekroeden lichter uitgevoerd. Dat voldoet niet bij een zware sneeuwlast. Toch ziet technisch specialist Glastuinbouw Theo Herngreen ondernemers steeds vaker omschakelen van warme naar koude teelt door de hoge gasprijs. Dit heeft de nodige gevolgen.

“Ondernemers die omschakelen, zijn zich niet altijd bewust van de gevolgen voor hun kas. Als er sneeuw valt op een kas waarin niet gestookt wordt, moet die kas zwaarder worden uitgevoerd. Ik adviseer ondernemers om zich goed te laten informeren door hun kassenbouwer, installateur of door technisch specialisten van Avéro Achmea. Dat is een investering in het behoud van je bedrijf.”

De kans bestaat dat de kas instort door de druk van een pak sneeuw. 

Wisselen van paprika’s naar aardbeien? Vergeet de wintermaanden niet!
Bij een wisseling van teelt gaan ondernemers voortvarend aan de slag om hun kas klaar te maken voor hun nieuwe product. Maar dat is niet voldoende. Theo vertelt over zijn ervaring bij  ondernemers die wisselden van rozen of paprika’s naar hortensia’s of aardbeien. “Voor het nieuwe gewas is veel minder verwarming nodig. Zo had een ondernemer de gasaansluiting laten verkleinen. Een andere ondernemer had de gasaansluiting helemaal afgesloten. Ze stonden er alleen niet bij stil dat ze in de winter dan een probleem hebben. Hun kassen zijn niet sterk genoeg om sneeuw te dragen. Ze kunnen de sneeuw niet afstoken en de kans bestaat dat de kas instort door de druk van een pak sneeuw. Ook zijn hun kassen niet bestand tegen vorst. Al bij 4 graden boven het dek kunnen de luchtramen vastvriezen en kan glas kapot vriezen door achterblijvend smeltwater.” 

Een kas voor warme teelt is minder sterk dan een kas voor koude teelt
Theo: “Een kas, oorspronkelijk gebouwd voor warme teelt, is berekend op een sneeuwlast van 25 kg per m2. Daarbij houden we er rekening mee dat de temperatuur vlak onder het kasdek altijd boven de 12 graden is. Het ontwerp houdt er rekening mee dat er in de winter gestookt wordt. Dat bepaalt de draagkracht. Een kas die gebouwd wordt voor koude teelt is berekend op 42,3 kg per m2. Deze kassen zijn sterker uitgevoerd. Vraag bij de kassenbouwer de berekening van de draagkracht van het dek en ook het glas op. Zo weet je hoeveel sneeuw het kasdek kan dragen. 

Van warme naar koude teelt? Wij denken graag mee
Bij het omschakelen van een warme naar een koude teelt is vrijwel geen enkele kas zonder verwarming bestand tegen de verhoogde sneeuwdruk. Een paar tips voor ondernemers die willen omschakelen:

  • Behoud de oorspronkelijke verwarming en zorg voor voldoende ketelcapaciteit. Dan kan de sneeuw wegsmelten van het dek.  
  • Behoud het gascontract waarmee je minimaal 12 graden onder het kasdek kan stoken in de winter. Je kunt dan stoken als de omstandigheden hierom vragen.  
  • Installeer eventueel extra verwarmingsbuizen onder de goot. Hierdoor kun je sneller en makkelijker sneeuw afsmelten.   
  • Laat je voor de aankoop van een kas of bij de wisseling van een teelt goed informeren over de mogelijkheden door de kassenbouwer, constructeur, installateur, of technisch specialist van Avéro Achmea. Zij kunnen bepalen of de kas sterk genoeg is voor de nieuwe teelt en of je voldoende sneeuw kunt afstoken. 

Een stevige, toekomstbestendige kas hoeft niet veel duurder te zijn
Ondernemers wisselen tijdens de levensduur van hun kas vaker van teelt. Of ze gebruiken een kas langer dan waar hij voor ontworpen is. Theo’s tip: investeer bij de aankoop in de toekomstbestendigheid van de kas door deze zwaarder uit te voeren. Een kas die geschikt is voor zowel koude als warme teelten, is de beste oplossing. Het verschil in investering is slechts 1 tot 2% van de aanschafprijs. Door een kas zwaarder uit te voeren, wordt hij sterker en kun je veel problemen voorkomen. De investering is makkelijk terug te verdienen, omdat bij sneeuw niet voor de kas hoeft te worden gestookt. 

Meer weten over veilige kassen?  
Neem contact op met onze collega’s van de afdeling Acceptatie & Risicodeskundigheid via telefoonnummer 071 568 98 90.

Ook interessant voor u