MKBDoorgaan hielp boekhandelaar Eric Herni

Ervaringsverhaal

MKBDoorgaan hielp boekhandelaar Eric Herni

Ondernemen

“Ik kan het elke ondernemer met financiële problemen adviseren: zoek hulp van experts”

MKBDoorgaan hielp boekhandelaar Eric Herni

22 jul 2021 10 minuten

Als adviseur kunt u ook bij financiële problemen een belangrijke partner zijn voor uw relaties. Bijvoorbeeld door te wijzen op de diensten van de stichting MKBDoorgaan. Met een netwerk van experts helpen zij ondernemers die richting een faillissement gaan. Dan blijkt dat er veel meer mogelijk is dan ondernemers vaak denken. En dat uw advies het verschil kan maken tussen doorgaan of de zaak sluiten. Boekhandelaar Eric Herni kan daarover meepraten. “Als iemand me eerder naar MKBDoorgaan had verwezen, waren die moeilijke jaren niet nodig geweest.”

The Read Shop in Almere Haven had waarschijnlijk niet meer bestaan zonder de financiële adviezen van MKBDoorgaan. In 2013 nam Herni de zaak over, maar door het faillissement van de vorige eigenaar bleef zijn winkel nog een halfjaar dicht. Vanaf dat moment speelde hij 5 jaar lang een achterhoedegevecht. “Toen ik eindelijk open kon, hadden de meeste oud-klanten al een andere boekwinkel gevonden. Ik stond dus meteen met 1-0 achter”, vertelt Herni. “De omzet viel tegen. Naast de vaste kosten en de maandelijkse aflossing van zijn starterskrediet bleef er weinig over voor inkoop, laat staan voor investeringen.” Hij maakte een nieuw businessplan met een duidelijk groeipad. Het plan was goed onderbouwd. Dat vond de bank ook, maar op het hoogtepunt van de financiële crisis waren banken heel voorzichtig.

Het plezier van het ondernemen was weg

“Het werden magere jaren. Puur overleven. Ik won wel een deel van de oud-klanten terug, maar het aanbod in mijn winkel was te beperkt. Ik kwam structureel 25% tekort om de boeken in te kopen die pasten bij mijn groeistrategie. Dan balanceer je altijd op dat randje: blijven mijn klanten trouw, of gaan ze toch voor een van de grotere boekwinkels in de stad?” In 2018 maakte hij de balans van de afgelopen jaren op. “Het is niet zo dat ik slapeloze nachten had. Maar het plezier was wel weg. Hiervoor was ik niet het boekenvak ingegaan. Het moest drastisch anders. En als dat niet ging, dan maar stoppen.”

MKBDoorgaan trok een doos open met instanties, regelingen en subsidies waar ik nog nooit van had gehoord

“Een gelukje was dat de ING hier in Almere Haven een kantoor sloot. Ik liep er naar binnen en vroeg of ze interesse hadden in een servicepunt in mijn Read Shop. Zo’n bank wil dan natuurlijk wel eerst weten hoe levensvatbaar je zaak is. Ik stofte mijn businessplan af en dat maakte direct indruk, dus ik kreeg dat servicepunt. De extra inloop hielp bij de omzet. Plus dat je met een bank in je winkel eerder kans hebt om serieus genomen te worden.”

Ondernemers weten vaak niet welke mogelijkheden er zijn

Maar er moest nog meer gebeuren om zijn plannen te verwezenlijken. Hij klopte aan bij Qredits, een kredietverstrekker zonder winstoogmerk. “Die zagen ook de potentie, maar wilde dat er ook onafhankelijke partijen naar mijn plannen zouden kijken. Zij brachten me in contact met MKBDoorgaan. We hadden talloze gesprekken over mijn plannen, en mogelijkheden om die te realiseren. Als ondernemer denk je dat je de weg wel kent. Maar MKBDoorgaan trok een doos open met instanties, regelingen en subsidies waar ik nog nooit van had gehoord.”

De bemiddeling van MKBDoorgaan was het omslagpunt. In 2018 steeg mijn omzet met 50 procent. In 2019 weer en vorig jaar weer. Mijn basis is nu gezond.

MKBDoorgaan helpt met regelingen, subsidies en leningen

Bij het Zelfstandigen Loket Flevoland kwam Henri in aanmerking voor een lening met een lage rente. Een lening die bovendien deels wordt kwijtgescholden als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. “En Qredits hield woord. Met deze maatregelen en een positief advies van MKBDoorgaan kreeg ik een substantiële lening tegen gunstige voorwaarden. Het krediet bij de bank werd afgelost en ik kon de noodzakelijke investeringen doen. En het belangrijkste van alles: ik kon eindelijk het assortiment inkopen om mijn groeiambitie waar te maken.”

The Read Shop stijgt nu 3 jaar op rij met 50 procent in omzet

“Het contact met MKBDoorgaan was het omslagpunt. In 2018 steeg mijn omzet met 50 procent. In 2019 weer en vorig jaar weer. Natuurlijk was het tijdens de lockdown moeilijk, maar mijn basis was nu gezond, en ik heb een trouwe klantenkring. Op de 1ste dag dat ik weer open mocht, stonden ze al voor de deur. Ik zou het elke ondernemer met financiële problemen adviseren: zoek hulp van experts. En wacht er niet mee. Want als iemand me eerder had gewezen op het bestaan van MKBDoorgaan, dan waren die moeilijke jaren helemaal niet nodig geweest. Maar dat is achteraf. Ik ben blij dat het nu eindelijk gaat zoals ik het had gepland. En ik heb weer ontzettend veel plezier in het mooie boekenvak.”

Ook interessant voor u