Een vitale tandarts zit lekker in zijn vel

Een vitale tandarts zit lekker in zijn vel

Ondernemen

Een vitale tandarts zit lekker in zijn vel

17 mrt 2022 5 minuten

In de hele maatschappij groeit de aandacht voor gezondheid en bewust leven. Ook op de werkvloer is er aandacht voor vitaliteit. Die is vooral gericht op het voorkomen van verzuim. “Logisch”, vindt Ewout van Schaik, Adviseur Gezondheidszorg, Onderwijs & Welzijn bij Aon. “Hoe vitaler mensen zijn, hoe kleiner het risico op uitval. Dat geldt ook voor de beroepsgroep tandartsen. Maar wat zorgt er nou voor dat zij lekker in hun vel zitten? Of andersom: wat staat hun vitaliteit in de weg?”

Met het juiste preventieadvies zit een tandarts lekker in zijn vel
Vitale tandartsen zijn volgens Ewout tandartsen die met veel plezier mondzorg verlenen. “Daar zijn ze voor opgeleid. Ondernemerschap, werkgeverschap en leiderschap komen pas daarna. En juist die aspecten kunnen praktijkhouders stress bezorgen. Als adviseur willen we dit voorkomen.” Daarom is Ewouts advies vaak gericht op het wegnemen van stressfactoren. “Het is een vorm van preventie. Dat doen we vooral door tandartsen begeleiding te bieden. Wij merken dat daar onder deze groep veel behoefte aan is. Die kan heel praktisch zijn. Zoals in overleg met een verzekeraar zorgen voor de inzet van een coach die de bedrijfsvoering (tijdelijk) op zich neemt. Daarmee maken we ruimte zodat een tandarts kan doen waar hij goed in is, waar hij energie van krijgt: zorgen voor zijn patiënten.” 
 

Tandartsen ervaren druk door randzaken
Omdat Ewout dagelijks met tandartsen spreekt, weet hij ook wat hun vitaliteit en duurzame inzetbaarheid bedreigt. “Dat zijn echt de ‘randzaken’. Ontwikkelingen die in mindere mate te maken hebben met het mondzorg-specialisme. Zoals het tekort aan personeel. Of het gebrek aan opvolging en wat dat met zich meebrengt. Die ontwikkeling leidt momenteel tot een overnamegolf waarbij tandartsketens praktijken kopen. Het is een factor van onzekerheid die voor veel spanning zorgt, zakelijk en privé.” Ook ZZP’ers ervaren druk door deze ontwikkelingen, weet Ewout. “Hun omzetpercentage kan hierbij onder druk komen te staan. Ze moeten dus rekening houden met inkomensverlies.” En dan is er ook nog de mondige patiënt. “Ik ken verhalen waarbij patiënten een bepaalde behandeling eisen. Daar hebben ze dan over gelezen op social media. Gaat de tandarts daar niet in mee? Dan dreigen ze met een claim.” Deze zaken zijn serieus van invloed op de gezondheid en vitaliteit van tandartsen. “Als adviseur bewijs je je waarde als je deze situaties herkent en erkent. Als je randzaken serieus neemt. En met oplossingen komt om de druk van de ketel te halen.” 

Als adviseur bewijs je je waarde als je deze situaties herkent en erkent. Als je randzaken serieus neemt. En met oplossingen komt om de druk van de ketel te halen.

Houd korte lijnen met brancheorganisatie KNMT en verzekeraars
“Een aanrader voor adviseurs die voor tandartsen werken: houd contact met de brancheorganisatie KNMT. Dan weet je wat er in die wereld speelt. Bijvoorbeeld op het gebied van ontwikkelingen, trends en het kabinetsbeleid. Ben je daarvan op de hoogte, dan zijn je adviezen altijd actueel. Je helpt je relatie om op veranderingen in te spelen. Of om erop voorbereid te zijn.’ Ewout raadt ook aan om de lijnen met verzekeraars kort te houden. “Dan ben je snel in staat om samen met je relatie te kiezen voor de best passende preventiediensten die verzekeraars bieden.”

We bereiden tandartsen in opleiding voor op een gezonde carrière
Je kunt gezondheids- en vitaliteitsproblemen niet altijd voorkomen. “Maar sommige zaken kunnen tandartsen wel al regelen.” Om tandartsen daar vroeg in hun carrière bij te helpen, ontwikkelde Aon het Gezond Starten-programma. “Gezond Starten is bedoeld voor studenten Tandheelkunde. Met dit adviesprogramma bereiden we aankomend tandartsen voor op hun loopbaan. We lichten ze voor over inkomensrisico’s. Praten met ze over hun toekomstdromen en verwachtingen, van gezinsuitbreiding en de aankoop van een woning tot het worden van ‘eigen baas’. De adviezen en concrete diensten die we binnen Gezond Starten aanbieden, helpen hen hun carrière gezond te beginnen. Zodat zij in de jaren die volgen, lekker in hun vel zitten. En kunnen doen waar ze goed in zijn: mondzorg verlenen.”

Ook interessant voor u