man met koptelefoon

Update verplichte AOV: de wet BAZ

Ondernemen

De verplichte AOV: hoe staat het ermee?

8 jul 2024 2 minuten

Op 11 juni heeft demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het conceptwetsvoorstel voor de “Basisverzekering Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen” (BAZ) gepubliceerd. Hieronder leest u de belangrijkste onderdelen van het wetsvoorstel. 

De wet BAZ gaat gelden voor alle IB-ondernemers 
Dit zijn ondernemers voor de inkomstenbelasting (IB). Meewerkende partners, resultaatgenieters en dga’s (directeur/grootaandeelhouders) vallen niet onder de wet. Ontvangt de zelfstandig ondernemer al AOW? Dan is de wet ook niet van toepassing.

De wet BAZ in grote lijnen:

  • Een uitkering van maximaal het wettelijk minimumloon, nu € 1.934,40 bruto per maand. 
    - Was het inkomen lager dan 143% van dat bedrag? Dan is de uitkering ook lager.
    - Heeft de zelfstandig ondernemer nog een inkomen naast de uitkering? Dan wordt dat inkomen voor 70% verrekend met de uitkering. 
  • De uitkering loopt zolang de zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt is tot de AOW leeftijd.
  • UWV stelt arbeidsongeschiktheid vast met een ‘drempelfunctie’. Een drempelfunctie is een licht beroep die iemand met beperkingen ook kan uitvoeren. En een werknemer minimaal belast. UWV beoordeelt of de zelfstandig ondernemer nog in staat is om in 1 van de aangewezen drempelfuncties te werken en het wettelijk minimumloon te verdienen. Is dit niet het geval? Dan is de zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt en heeft deze recht op uitkering. 
  • Een wachttijd (eigenrisicoperiode) van 1 jaar waarin de zelfstandig ondernemer arbeidsongeschikt is en nog geen uitkering krijgt.
  • De premie is ongeveer 6,5% van het inkomen (nu maximaal € 195 bruto per maand) en fiscaal aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie en UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering.


Opt-out regeling: zelfstandig ondernemers mogen ook een AOV bij een verzekeraar afsluiten
Dit mag als zij al een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben. Of, als ze dit nog niet hebben, straks onder de wet BAZ gaan vallen. Voorwaarde is wel dat een AOV bij een verzekeraar minimaal gelijkwaardig is aan de publieke verzekering. Dit betekent dat: 

  • de verzekering loopt tot de AOW-leeftijd. 
  • de verzekering minimaal het hierboven genoemde bedrag verzekert.
  • zelfs de premie minimaal gelijk is aan de premie van de publieke verzekering.


Kiest de zelfstandig ondernemer voor de publieke verzekering van UWV? Dan kan deze een jaar later alsnog kiezen voor een AOV bij een verzekeraar. En andersom. 

Zorg tot die tijd dat uw relaties een financieel vangnet hebben
Laat ze niet wachten totdat de wet BAZ over een paar jaar ingaat. Want als de zelfstandig ondernemer voor die tijd arbeidsongeschikt raakt, dan heeft uw relatie vaak een andere bron van inkomen nodig. Handig om te weten is dat als uw relaties nu een AOV afsluiten, zij deze mogen aanpassen of opzeggen zodra de nieuwe wet ingaat.

Contact met een deskundige
Heeft u vragen over onze AOV? Bel onze Commerciële Binnendienst: 055 579 21 00. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.


Ook interessant voor u