Update: de verplichte AOV

Ondernemen

De verplichte AOV: hoe staat het ermee?

19 apr 2023 2 minuten

Alle zelfstandigen met of zonder personeel en meewerkende partners (IB-ondernemers: ondernemers voor de inkomstenbelasting) zijn straks wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. En een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) te hebben. We geven u graag een update.

De verplichte AOV gaat gelden voor alle IB-ondernemers, niet alleen voor zzp'ers
Dat blijkt uit de 'Kamerbrief Voortgang uitwerking arbeidsmarktpakket’ die minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op 3 april 2023 naar de Tweede Kamer stuurde. Ook zelfstandigen in de agrarische sector zijn hier aan toegevoegd. En zijn niet langer uitgesloten van de verzekeringsplicht. Directeur/grootaandeelhouders (dga’s) en resultaatgenieters vallen (voorlopig) niet onder de regeling.

Het voorstel van de Stichting van de Arbeid is nog steeds de basis
De Stichting van de Arbeid kwam in 2020, op verzoek van de minister van SWZ, met een adviesrapport voor een verplichte AOV voor zelfstandigen. De bedoeling is dat de conceptwetgeving voor de zomer van 2024 klaar is. Omdat UWV en de Belastingdienst tijd nodig hebben voor de uitvoering van deze regeling, verwachten we dat de wetgeving niet eerder ingaat dan 2027.

Dit is het advies van de Stichting van de Arbeid inclusief wijzigingen:

  • Een uitkering van maximaal €1.934,40 bruto per maand (huidige minimumloon).
  • De premie is maximaal €221 bruto per maand en is aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie en UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die de ondernemer nog zou kunnen uitvoeren. Met beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
  • Een vaste wachttijd (eigenrisicoperiode) van 52 weken waarin de ondernemer nog geen uitkering krijgt. 
  • Ondernemers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling. Maar alleen als het een AOV is met een langlopende uitkeringsduur.

Zorg tot die tijd dat uw relaties een financieel vangnet hebben
Is uw relatie ziek of heeft uw relatie een ongeval gehad waardoor hij of zij niet meer kan werken? Dan heeft uw relatie vaak een andere bron van inkomen nodig. Zeker als ondernemer of zzp’er is het daarom belangrijk om op tijd na te denken over het opvangen van de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid. Zodat uw relatie zich helemaal kan focussen op zijn of haar herstel. 

De AOV die uw relatie nu afsluit, mag hij of zij aanpassen of opzeggen zodra de nieuwe regels ingaan. 

Contact met een deskundige
Bel onze Commerciële Binnendienst als u vragen heeft: 055 579 21 00. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.

Ook interessant voor u