Update: de verplichte AOV

Ondernemen

De verplichte AOV: hoe staat het ermee?

7 sep 2022
2 minuten

Alle zelfstandigen (ondernemers, zzp'ers, beroepsbeoefenaars, directeuren, grootaandeelhouders of meewerkende echtgenoten) zijn straks wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. We geven u graag een update.

De verplichte AOV gaat gelden voor álle ondernemers, niet alleen voor zzp'ers
Dat blijkt uit de 'Kamerbrief over Hoofdlijnen Arbeidsmarkt' die minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op 5 juli 2022 naar de Tweede Kamer stuurde. Eerder werd vooral gesproken over de zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) als doelgroep. Het kabinet breidt de kring nu uit met ondernemers mét personeel, dga's en vrije beroepsbeoefenaren.

De agrarische sector werd tot nu toe in de plannen uitgesloten van de verzekeringsplicht. Of dat zo blijft, is nog niet duidelijk.

Het voorstel van de Stichting van de Arbeid is nog steeds de basis
De Stichting van de Arbeid kwam in 2020, op verzoek van de minister van SWZ, met een adviesrapport voor een verplichte AOV voor zelfstandigen. Vergeleken met dat voorstel zien we nu 2 wijzigingen:

  • De genoemde uitbreiding naar alle ondernemers.
  • Een vaste wachttijd (eigenrisicoperiode) in plaats van keuze uit 3 mogelijkheden.

Hiermee vergroot het kabinet de uitvoerbaarheid van de regeling. We verwachten de wetgeving in 2026. Die zal dus niet eerder ingaan dan 2027.

Het advies van de Stichting van de Arbeid inclusief wijzigingen:

  • Een uitkering van maximaal €1.650,- bruto per maand (huidige minimumloon).
  • De premie is maximaal €220,- bruto per maand en is aftrekbaar.
  • De Belastingdienst int de premie en UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering.
  • Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die de ondernemer nog zou kunnen uitvoeren. Met beroep, opleiding en werkervaring wordt dus geen rekening gehouden.
  • Een vaste, nog te bepalen, wachttijd (eigenrisicoperiode). Denk aan een periode van 1 jaar waarin de ondernemer nog geen uitkering krijgt. 
  • Ondernemers die al een verzekering hebben of die zich liever zelf verzekeren, krijgen vrijstelling.

Zorg tot die tijd dat uw relaties een financieel vangnet hebben
Is uw relatie ziek of heeft uw relatie een ongeval gehad waardoor hij of zij niet meer kan werken? Dan heeft uw relatie vaak een andere bron van inkomen nodig. Zeker als ondernemer of zzp’er is het daarom belangrijk om op tijd na te denken over het opvangen van de financiële risico’s van arbeidsongeschiktheid. Zodat uw relatie zich helemaal kan focussen op zijn of haar herstel. 

De AOV die uw relatie nu afsluit, mag hij of zij aanpassen of opzeggen zodra de nieuwe regels ingaan. 

Contact met een deskundige
Bel onze Commerciële Binnendienst als u vragen heeft: 055 579 21 00. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.