"Steek uw kop niet in het zand!"

Agrarisch

Zorgen voor de dag van morgen?

10 nov 2022 1 minuut

De glastuinbouw heeft een aantal goede jaren achter de rug. En de financiële buffers weer aan kunnen aanvullen. In het verleden heeft de sector bewezen over veel veerkracht te beschikken. Maar of dat vandaag de dag nog steeds zo is? Kijkend naar het glastuinbouwnieuws maak ik me best zorgen. Maar misschien is dat geheel onterecht.

De dure energie is nodig om de kas vorst- en sneeuwvrij te houden
Ik lees dat een aanzienlijk gedeelte van het teeltgebied deze winter – noodgedwongen - uit productie wordt genomen. Het verdienmodel van de Nederlandse glastuinbouw staat met de hoge gasprijzen onder druk. Bij veel tuinbouwgezinnen zijn er zorgen over de toekomst. Een groeiende groep ondernemers heeft moeite om de rekeningen te betalen. Vooral die van het energiebedrijf. Maar ja, die ‘dure energie’ is wel nodig om tijdens de winter de kas vorst- en sneeuwvrij te houden. Want zonder voldoende verwarming is de Nederlandse kas kwetsbaar. Dat hebben we wel gezien in 2021. Toen waren er vele grote schades door de druk van een dik pak sneeuw.

Ondersteun uw relaties en ga het gesprek aan over hun zorgen
Ik verneem in mijn gesprekken dat sommige telers overwegen toch de gok te nemen. Er is schaamte over geldproblemen en de kans op sneeuw lijkt klein. Naar mijn mening een verkeerde keuze. Het  vermogen van de ondernemer zit in zijn bedrijf. Jaren lang werk. Dat gaan we toch niet op het spel zetten? Dan komt hij letterlijk ‘van een koude kermis’ thuis. Ik zou tegen ze willen zeggen, voor degenen die zich aangesproken voelen: Steek uw kop niet in het zand. Behoud uw kas en uw vermogen. Zoek hulp van experts en praat over uw zorgen met uw tussenpersoon en uw bank. En natuurlijk denken wij graag mee. Samen met elkaar vinden we een oplossing. En u als adviseur kunt daarbij helpen door het gesprek met ze aan te gaan. Zodat uw relaties in ieder geval met wat minder zorgen de winter doorkomen.   

Bart Stengs
sectormanager Glastuinbouw

Ook interessant voor u