Zieke medewerkers voelen druk van de baas

Nieuws

Ruim de helft van medewerkers werkt bij ziekte vaak door

20 mrt 2023
1 minuut

Meer dan de helft (54%) van de medewerkers werkt door terwijl ze niet helemaal fit zijn. Dat meldt vakbond CNV na onderzoek onder 2.600 leden. Ruim 1 op de 5 (22%) medewerkers meldt zich eerder beter dan een paar jaar geleden. Uit de vakbondspeiling blijkt ook dat 45% zich door personeelskrapte bezwaard voelt om zich ziek te melden.

Zieke medewerkers voelen steeds meer druk van de baas
Ruim de helft (57%) laat weten dat hun werkgever vraagt naar de aard en oorzaak van de ziekte, terwijl dat wettelijk niet mag. Medewerkers hoeven helemaal geen antwoord te geven op deze vraag. Bijna een kwart van de ondervraagden voelt zich door de werkgever steeds meer onder druk gezet om bij ziekte snel weer te komen werken. Aan de andere kant zegt bijna 1 op de 10 ondervraagden zelfs langer ziek te zijn als de werkgever druk uitoefent om snel weer aan de slag te gaan.

CNV adviseert werkenden die ziek zijn om zich ook echt een paar dagen ziek te melden. Dat voorkomt langdurig verzuim. “We snappen dat werkgevers door de krappe arbeidsmarkt omhoog zitten, maar dit is onacceptabel en levert schade op voor de medewerker én werkgever”, zegt Piet Fortuin, CNV-voorzitter. “Forceren leidt ertoe dat mensen juist langer kunnen uitvallen.”

Aandacht voor preventie en zorgen dat je weer aan de slag kan
“In een tijd dat stress ziekteoorzaak nummer 1 is, zouden werkgevers vooral moeten investeren in het verminderen van werkdruk. Preventie moet het sleutelwoord van 2023 worden”, aldus CNV.

Dat onderstrepen we bij Avéro Achmea. We hebben veel ervaring met medewerkers duurzaam inzetbaar houden. Zo ondersteunen we u en uw relaties bijvoorbeeld met een gratis online cursus voor preventiemedewerkers. Voor iedereen die verantwoordelijk is of wordt voor de arbo- en preventietaken in een bedrijf. En met casemanagement helpen we ook met de re-integratie van arbeidsongeschikte medewerkers. Zo willen we samen grip krijgen op ziekteverzuim. Want gezond ondernemen, doen we samen.

Bron: CNV onderzoek Ziekteverzuim

Ook interessant voor u