De regie in eigen hand houden

10 okt 2019
10 minuten
Arbeidsongeschiktheid

Weet u wat uw zwakke plekken zijn van uw gezondheid? En wat voor risico’s die kunnen hebben op uw bedrijf? Regeren is nu eenmaal vooruitzien. Advocate Lucinda Van den Burgt (53) probeerde de preventieve scan voor ondernemers. Hoe was dat?

Hard gewerkt voor waar we nu staan
“Al ruim 10 jaar lang heb ik samen met 3 andere advocaten een eigen advocatenkantoor. En zonder valse bescheidenheid kan ik zeggen dat het ons goed af gaat. We hebben er dan ook hard voor gewerkt. En nog steeds. Want succes, dat komt je niet aanwaaien. Daar moet je moeite voor doen. Door altijd accuraat te zijn. Continu te kijken naar wat beter kan. En niet beroerd te zijn om waar nodig 1 of 2 versnellingen sneller te gaan. Allemaal dingen waar ik constant aan werk. Ik dacht dan ook lange tijd: mij kan niemand wat maken. De zaken gaan toch uitstekend? En ik was toch al goed bezig?”

Inzicht krijgen in gezondheid ook van belang
“Maar zelfs het beste paard van stal kan wel eens een onderhoudsbeurt gebruiken. Onlangs is een oude studiegenoot van me overleden. Pats boem weg: hartaanval. Hij was net als ik begin 50. Leidde een vrij actief leven als zeiler, en had net als ik een eigen zaak. Dat zet je wel even aan het denken. Hoe gezond was ik zelf eigenlijk? En wat voor consequenties had het voor mijn maatschap en maten als er iets met mij zou gebeuren? Ik besloot aan te kloppen bij de preventiedesk van mijn verzekeraar.”

Online bedrijfsscan om eigen en zakelijke conditie te meten
“Mijn adviseur opperde om een scan te maken van de stand van zaken van onze maatschap. Daarnaast zou er in de test ook een blik worden geworpen op mijn eigen gezondheid. Ik reageerde aanvankelijk sceptisch. Hoe kon een online vragenlijst inzicht geven hoe het met mij en mijn bedrijf ging? Mijn adviseur sprak echter lovend over de test. Zeker omdat het handig is om eventuele zwakke plekken te ontdekken. Op de AOV-pagina zag ik inderdaad het aanbod van een gratis online bedrijfsscan: de Monitor Inzetbaarheid Ondernemers. Het invullen van deze digitale vragenlijst kostte even wat tijd. Maar dat was het waard. Ik was vooral verrast met het eindrapport. Daarin stonden enkele opvallende maar vooral handige aandachtspunten. Maar wat me ook aangenaam verraste, was dat er bij elk punt tips & tricks stonden hoe we dit als ondernemers konden tackelen.”

Zelf bepalen welke verbeterpunten aanspreken
“Nu moet ik eerlijkheidshalve zeggen dat niet alle voorgestelde verbeterpunten me aanspraken. Bijvoorbeeld over het zelfleiderschap. Als je in een maatschap zit, heb je nu eenmaal te maken met meerdere kapiteins op een schip. Dus lukt het niet altijd goed om zelf in charge te zijn. En ook weet ik wel dat ik eigenlijk 5 kilo te zwaar ben. En dat er idealiter best wat af kan. Maar ik ben 3 keer in de week in de sportschool te vinden. Voel me daardoor goed en fit. Dus een afvalcursus bij Weight Watchers? Nee, dat ga ik niet doen. Maar een paar adviezen heb ik zeker ter harte genomen. Zo spreekt een stoppen met roken cursus me bijvoorbeeld wel aan.”

Herkenbaar? Arbeidsongeschiktheid kan iedereen overkomen 
De Collectieve AOV van Avéro Achmea kan dan een uitkomst zijn voor uw relaties, zowel inventief als preventief. Meer weten? Neem voor meer informatie contact op met onze Commerciële Binnendienst als u vragen heeft: 088 462 46 40. Of bel uw accountmanager. Wij helpen u graag. U bereikt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur. Stuurt u liever een e-mail? Ons e-mailadres is: inkomen.avero@achmea.nl.

Meer weten? Bekijk hier alle informatie over onze Collectieve AOV.