Wees voorbereid bij een calamiteit

Agrarisch

“Zet er nog maar 1 bij”

Blog Dick Visser, risicodeskundige glastuinbouw bij Avéro Achmea

21 jun 2022 1 minuut

“Aan die uitspraak moest ik steeds denken toen ik de door storm getroffen kwekers bezocht”, aldus Dick Visser, risicodeskundige glastuinbouw bij Avéro Achmea. “Voorheen was er voldoende glas op voorraad bij de kwekers. De beglaasploegen konden direct aan de slag waardoor extra gewasschade werd voorkomen. Maar als we nu zien hoe lang het kan duren voordat deze voorraden weer zijn aangevuld, is het niet zo gek om er een extra kistje bij te zetten.”

De zwakke punten zijn bekend
De afdronk van die bezoeken was vaak dat men zich er van bewust was dat er op de ‘zwakke’ punten van de kas best wat extra’s gedaan kan worden. Hetzij rondom de kas in de vorm van windbrekers of aan de kas zelf om de stormbestendigheid te verbeteren. Door bijvoorbeeld het bijzetten van extra goot-nok-goot verbindingen of een extra kap met half glas te beglazen.

Maak kasontwerp bestand tegen weersextremen
Door de laatste storm zijn we weer met onze neus op de feiten gedrukt. Kassen moeten extra bestand zijn tegen weersextremen. Dit kan bijvoorbeeld door bij nieuwbouw extra aandacht te geven aan het kasontwerp. Niet alleen gedreven door kostprijs, maar ook vanuit continuïteit.

Voorkom slijtage van bestaande kassen
Wat ook speelt, is dat we dachten dat we kassen bouwden met een levensduur van 15 à 20 jaar. In werkelijkheid doen we er veel langer mee. Wat betekent dat ze onderhouden moeten worden. Want kassen slijten en zijn daardoor kwetsbaarder voor weersextremen.

Wees voorbereid bij een calamiteit
Meer structurele aandacht voor de kas is dus zeker op zijn plaats. Laat de ondernemer de impact van de stormschade evalueren, een onderhoudsplan maken en een noodplan opstellen. Zo kan hij of zij bij een calamiteit sneller acteren. En daar willen wij als risicodeskundigen van Avéro Achmea de ondernemer graag bij helpen.  

Nu investeren voor minder stormschade in de toekomst
Het is een kwestie van een tandje bijzetten voor de ondernemer om de kas klimaatrobuuster te maken. Nu is het storm, maar morgen kan het sneeuw of hagel zijn. En hoe lekker is het dan als er na een storm nauwelijks schade is en de kweker aan de bar kan zeggen: “Zet er nog maar 1 bij!”

Ook interessant voor u