Vorst? Let op de luchtramen!

Agrarisch

Luchtramen: let op bij temperaturen rond het vriespunt

Theo Herngreen aan het woord, technisch specialist Glastuinbouw Avéro Achmea

17 jan 2022 1 minuut

In moderne kassen is het temperatuurverschil tussen de lucht bij het gewas en de lucht bij het luchtraam vaak groot. Zeker als er sprake is van nachtvorst. Dit komt onder andere door uitstraling en door isolatie van de schermen naar onderen toe. Door meerdere schermen en dichter wordende kassen is het vaker kouder boven het bovenste scherm. Hierdoor kunnen de rubbers van de luchtramen vastvriezen aan de aluminium kasdekken. Met enorme schades als gevolg.

Openzetten van bevroren luchtramen gebeurt vaak per ongeluk
Theo Herngreen, technisch specialist Glastuinbouw: “Elk jaar komt het voor dat luchtramen worden opengezet zonder dat ondernemers in de gaten hebben dat ze bevroren zijn. Het temperatuurverschil tussen de kaslucht en de ramen is groot en de temperatuurvoelers of aparte meetboxen hangen niet altijd boven het scherm. De rubbers van de luchtramen beschadigen hierdoor, of nog erger: het luchtmechaniek en de opdrukkers zijn vervormd of gebroken. ”

Het gevolg: veel schade en vertraging van productie
Als de luchtramen vastgevroren zitten aan het kasdek, kunnen het luchtmechaniek met de trek/duwbuis vervormd en de opdrukkers kapot zijn. Hierdoor is het hele luchtmechaniek kapot en kunnen luchtramen niet meer open. Als dan ook de luchtramen kapot gaan, kunnen bijvoorbeeld tomaten 6 weken niet geoogst worden in verband met de voedselveiligheid. Dit is een enorme schade. Het duurt een paar weken voordat de opdrukkers en het luchtmechaniek hersteld zijn. De bestelling van materialen en het (de)monteren van de mechaniek kost tijd. Hierdoor is het kasklimaat niet goed te regelen. 

Oplossing: meet de temperatuur ook boven het scherm
Schade is eenvoudig te voorkomen door boven het scherm ook een temperatuurvoeler te hangen. Daarnaast geeft een temperatuurvoeler aan het aluminium deksysteem ook veel inzicht in de temperatuur van het dek. De ondernemer weet dan wanneer de luchtramen veilig open kunnen.

Laat de temperatuur boven het scherm niet onder de +4 graden komen
Dit geldt zeker in de vroege ochtenduren. Let op: +4 graden is een advies, afhankelijk van het winterse weer kan het in uw situatie anders zijn. Houd de temperatuur daarom altijd goed in de gaten.

Ook interessant voor u