lijfrente header

Lijfrente uitkeren

Uw lijfrente laten uitkeren – hoe gaat dat?

Laat u uw lijfrente uitkeren, dan heeft u twee opties:

1.U laat het bedrag in 1 keer uitkeren. Dit is mogelijk, maar meestal fiscaal ongunstig omdat u in 1 keer inkomstenbelasting moet betalen over het bedrag dat u ontvangt. Heeft u meerdere lijfrenten bij dezelfde bank of verzekeraar? Dan moet u de waarde van deze lijfrenten bij elkaar optellen. De belastingdienst kan u informeren over de exacte voorwaarden.

2.U laat het bedrag periodiek uitkeren. U moet uw lijfrenteverzekering dan omzetten in een ander product en ontvangt dan op vaste momenten, bijvoorbeeld maandelijks, een uitkering. De bank of verzekeraar die de uitkeringen doet, houdt over deze uitkeringen de belasting in. De uitkeringsmogelijkheden zijn afhankelijk van uw leeftijd en de belastingregels.

Kiest u voor periodieke uitkering, dan moet u uw lijfrenteverzekering omzetten in een ander product. Uw lijfrente periodiek laten uitkeren, is niet mogelijk bij Avéro Achmea. Dit kan wel bij andere maatschappijen zoals Centraal Beheer.

Welk product past het best bij u?

Dat hangt af van uw wensen, uw situatie, het soort lijfrenteproduct en welke belastingregels gelden voor uw huidige product. Informeer daarom altijd bij uw adviseur welke voorwaarden en belastingregels voor uw product gelden. Doet u dit op tijd, want als uw lijfrentekapitaal de einddatum bereikt, moet u van de Belastingdienst binnen een vastgestelde periode bepalen wat u met dit kapitaal wilt doen.

Alle informatie op een rij

Wij hebben een brochure ontwikkeld waarin de verschillende mogelijkheden op een rij staan bij het vrijkomen van uw lijfrente. Meer informatie over uw vrijkomende lijfrenteverzekering.

Uw lijfrenteverzekering wijzigen

Als u uw lijfrenteverzekering wilt wijzigen, neem dan contact op met uw adviseur. Als u nog geen adviseur heeft, kunt u een adviseur bij u in de buurt vinden. Met een wijzigingsformulier kunt u eenvoudig uw verzekering veranderen, afkopen of het overlijden van de verzekerde doorgeven.

Vind een adviseur