man vrouw laptop

Zo verstrekt u de voorwaarden 

Volmachten

Terhandstelling van voorwaarden: zo doet u dat

29 feb 2024 1 minuut

Hoe zit het ook alweer met de terhandstelling van voorwaarden en wijzigingen hierop? Weet u zeker dat u de voorwaarden op de juiste manier verstrekt heeft? En wat de gevolgen zijn als dit niet is gebeurd? We zetten het graag voor u op een rij. Zeker omdat de jurisprudentie hierover in 2023 verder is aangescherpt. Een actueel onderwerp dus.

Ambtshalve toetsing door Kifid en rechters op juiste terhandstelling voorwaarden
Door de aangescherpte jurisprudentie toetsen het Kifid en rechters ambtshalve of de polisvoorwaarden op de juiste manier ter hand gesteld zijn. Ambtshalve toetsing betekent in dit geval dat er getoetst wordt zonder dat de klant hierover heeft geklaagd. Dit geldt vooral bij particulier verzekerde klanten, maar kan ook bij (klein)zakelijke klanten gebeuren.

Onjuiste terhandstelling kan leiden tot ongeldige voorwaarden
Het op de juiste manier ter hand stellen, betekent dat de volledige set voorwaarden en wijzigingen op tijd en op de juiste manier aan de klant verstrekt moeten worden. Én voordat de verzekering ingaat. Gebeurt dit niet, dan zijn de voorwaarden of wijzigingen hierop niet volgens de wet overeengekomen. Ontstaat er discussie, dan is het mogelijk dat hier geen beroep op gedaan kan worden. Omdat de voorwaarden ongeldig zijn verklaard.

De juiste terhandstelling van voorwaarden kan op 2 manieren
Het is belangrijk dat de voorwaarden buiten de macht en invloed van een verzekeraar (of volmacht) verstrekt zijn. Hyperlinks naar de voorwaarden op een website of een klantdomein dat beheerd wordt door de verzekeraar (of volmacht) zijn niet toegestaan. 

De juiste terhandstelling gebeurt:

  • met een pdf-bestand van de volledige voorwaarden per e-mail. Hierbij vermeldt u dat uw relatie er verstandig aan doet deze voorwaarden op een eigen duurzame gegevensdrager te bewaren. Belangrijk hierbij is dat uw relatie akkoord is gegaan met elektronische communicatie. Ook moet u de e-mail met de verstuurde voorwaarden bewaren in het klantdossier.
  • per post (op papier) van de volledige voorwaarden. Dit moet als uw relatie niet akkoord is gegaan met elektronische communicatie of als hier geen akkoord op gevraagd is. 


Voorkom afwijzing van voorwaarden en controleer vandaag nog of uw communicatie hierover op de juiste manier gebeurt.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op
Wilt u meer weten over de terhandstelling van voorwaarden? Onze branchespecialisten helpen u graag. Kijk voor contactgegevens op Contactpersonen Volmachten.

Ook interessant voor u