Registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen vanaf 1 januari 2021

26 nov 2020
Volmachten

Alle nieuwe (land)bouwvoertuigen van de categorie T, C, R en S moeten op 1 januari 2021 goedgekeurd zijn volgens de eisen van RDW. Dit is nodig om de verkeersveiligheid te verbeteren. Is het (land)bouwvoertuig niet geregistreerd en niet goedgekeurd? Dan heeft uw relatie geen toestemming om op de openbare weg te rijden.

De registratieplicht geldt voor de volgende voertuigen:
- land- of bosbouwtrekkers;
- land- of bosbouwaanhangwagens;
- verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
- motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
- mobiele machines (nieuwe categorie).

Registreren van bestaande voertuigen 
Uw relatie registreert zijn voertuig(en), die hij voor 1 januari 2021 in gebruik had, zelf via de website van de RDW. Dit kan van 1 januari tot en met 31 december 2021. Let op: registeren via de website van de RDW is niet meer mogelijk na 31 december 2021. Na deze datum beoordeelt de RDW het voertuig, voordat het in aanmerking komt voor registratie. 

In een volgende nieuwsbrief informeren wij u over de bestaande portefeuille landbouwwerktuigen en hoe deze aanmeldingen bij het RDW doorgegeven kunnen worden. 

Kenteken- en APK-plicht voor trekkers en (land)bouwvoertuigen 
Rijdt het (land)bouwvoertuig harder dan 25 km/u? Dan is uw relatie ook verplicht een kentekenplaat op het voertuig te monteren. Vanaf 1 mei 2021 geldt ook een APK-plicht voor land- of bosbouwtrekkers op wielen die harder kunnen rijden dan 40 km/u. 

Heeft u vragen over de kentekenplicht? De RDW zet alles voor u op een rijtje
Op de website van de RDW vindt u een uitgebreid overzicht van alle voertuigen die vanaf 1 januari een kentekenplicht hebben. Ook vindt u hier alle uitzonderingen en vragen over deze kentekenplicht.