Deelnemer aan het woord

Training Risicoadviseur

Risicomanagement

Adviseur Tineke Veenhouwer volgde de training Risicoadviseur

‘Een programma vól risicomanagementtips, klaar voor gebruik in de praktijk’

29 jul 2021 5 minuten

Tineke Veenhouwer werkt bij Assurantie-Advieskantoor Brandsma in Oldeberkoop. Ze volgde in het voorjaar de online training Risicoadviseur. “Ik heb een commerciële binnendienstfunctie. Je ziet mij dus niet als adviseur bij relaties aan tafel zitten. Maar ik praat wel elke dag met ze over hun risico’s. Telefonisch. De training Risicoadviseur gaf me alle praktische bagage om zulke gesprekken over risico’s te voeren. En relaties daarin goed te adviseren.”

Ontdek de verschillende risicomanagement opleidingen van Avéro Achmea. Op welk niveau stapt u in?

Naar agenda
Adviseren is bij Assurantie-Advieskantoor Brandsma al jaren een belangrijk deel van de dienstverening. Tineke: “Het gaat bij ons vooral over risicoadvies. Ook in de binnendienst hebben we die adviesrol actief opgepakt. Ik besloot deze training te volgen omdat ik meer over risicomanagement wilde weten. En hoe je daarmee je relaties goed van dienst kunt zijn.” Ze schreef zich in voor de 4-daagse online training. Inmiddels is deze ook weer offline te volgen, in 2 dagen. 

De training Risicoadviseur legt de nadruk op risico’s inzichtelijk maken

“De praktische inslag van de lesopbouw sprak me meteen aan. Wat ik ook heel veelbelovend vond: de nadruk op hoe je risico’s nou inzichtelijk maakt. Ik weet best dat risicomanagement begint met risicobewustzijn. Maar hoe maak je je relaties dan precies bewust? Hoe bied je ze als adviseur dan dat inzicht? Dat is wat ik wilde leren.” 

Ik wilde leren hoe ik mijn relaties bewust maak van hun risico’s

‘Met de voorbeelden uit de training maak ik mijn relaties risicobewuster’

“Inzicht bieden begint natuurlijk met zelf inzicht krijgen. Daarom vond ik de les over risicokansen en risicogevolgen erg nuttig. Natuurlijk weten we allemaal dat kleine gebeurtenissen grote gevolgen kunnen hebben. Je kunt je daar pas echt wat bij voorstellen, als je daar goede voorbeelden van hebt. Hier kreeg ik ze. Deze gebruik ik nu ook in mijn contacten met relaties. Ik schets heel concrete scenario’s voor ze en laat horen dat ik weet waar ik over praat. Ik merk dat ze zich daardoor beter bewust worden van hun eigen risico’s.”  

‘Adviseren in risicomanagement gaat over motiveren en communiceren’

“De trainers lieten ons kennis maken met diverse praktische risicomanagementtools. Deze pas ik sindsdien in mijn eigen werk toe. Zoals de Vlinderdas-methode om relaties te motiveren over hun risico’s na te denken. En de DISC-methode om verschillende communicatiestijlen te herkennen. Dankzij dat inzicht kan ik nu beter kan inschatten of iemand heel erg ‘van de details’ is. Of juist alleen de grote lijnen wil weten. Dat helpt je enorm om als vertrouwde risicoadviseur goed en efficiënt je werk te doen.” 

Het lukt me steeds beter om het gesprek niet over verzekeringen maar over risicomanagement te laten gaan

‘Zo breng je het adviesgesprek op risicomanagement’

Wat ik ook waardevol vond: de tips over hoe je ‘risicomanagement’ onderwerp van gesprek maakt. Relaties verwachten vaak dat je alleen de verzekeringen komt bespreken. Dan is het best lastig om te zeggen dat je het over wat anders wil hebben. In de training leer je hoe je dit goed aanpakt. Ik merk dat ik daar veel aan heb. Het lukt me steeds beter om het gesprek echt over risicomanagement te laten gaan. Prettig: tijdens de training heb ik ook kunnen oefenen met het voeren van zulke risicogestuurde adviesgesprekken. Je ervaart dan meteen dat praten over risicomanagement diep gaat. Je leert ook hoe je de juiste vragen stelt, hoe je dóórvraagt en samenvat. Het is heel nuttig om daar alvast wat ervaring in op te doen. Ik vond het bovendien een erg leuk onderdeel. Er ontstond veel interactie met mede-deelnemers en trainers. Zelfs in een online omgeving. Dat maakte deze boeiende training wat mij betreft nog plezieriger.” 

Wilt u de stap maken van verzekeringsgesprek naar risicogestuurd advies? Dan is de training Risicoadviseur hét instapmoment

Ontdek in 2 dagen hoe u zich als adviseur onderscheidt door het risicogesprek met uw relatie aan te gaan. Bekijk de opleidingsinformatie over de inhoud van de training, de docenten en startdata.

Ook interessant voor u