Uit de praktijk: een preventief gesprek met een onafhankelijk counselor voorkomt uitval

20 nov 2019
Nieuws

Maureen*, een tandarts van 58 jaar, gaat privé en zakelijk door een lastige periode. In een gesprek met haar verzekeringsadviseur attendeert deze haar op de preventiedienstverlening bij haar AOV van Avéro Achmea. Hier kan ze in veel gevallen kosteloos gebruik van maken.

Ze kijken op de site van Avéro Achmea en zien dat Maureen direct contact op kan nemen met een counselor. Het telefoonnummer staat er bij. Maureen vindt het moeilijk om hulp te zoeken, maar besluit toch te bellen met de onafhankelijke counselor van HANDS. 

In het gesprek met de counselor geeft ze aan dat ze door een combinatie van privé en zakelijke zorgen even niet meer weet hoe ze het vol moet houden. Ze heeft veel zorgen om haar zoon die nog thuis woont en waarmee het niet goed gaat. Daarnaast voelt ze zich op haar werk niet prettig wat voor extra stress zorgt. 

Met haar cliënten heeft ze een prettig contact, maar met haar 2 maten en de medewerkers heeft ze niet echt binding. Soms wordt er iets sociaals georganiseerd om de onderlinge band te versterken, maar dat vindt ze zonde van haar tijd. 

Maureen wil over een paar jaar stoppen met werken, maar ze maakt zich grote zorgen over de toekomst van de praktijk. De jongere maten kunnen bepaalde behandelingen niet uitvoeren. Ze heeft duidelijk aangegeven dat daar iets voor geregeld moet worden, maar heeft het gevoel dat er niet naar haar wordt geluisterd. Maureen heeft er moeite mee dat ze haar mening niet goed overgebracht krijgt. 

Verder vertelt ze de counselor dat er plannen zijn voor een grote verbouwing van de praktijk. Daar heeft ze eigenlijk geen zin in. Ze zit niet te wachten op de extra kosten. Aan de andere kant wil ze ook niet degene zijn die alles tegenhoudt. 

De counselor merkt dat Maureen het moeilijk vindt om dingen los te laten, aan de telefoon gejaagd klinkt en defensief reageert op vragen. Hij stelt voor om te werken aan haar behoefte om alles onder controle te houden en hiervoor samen te werken met een psycholoog. 

In een aantal gesprekken krijgt ze hierdoor meer inzicht in haar eigen gevoel. Ook leert ze om zaken waar ze geen invloed op heeft wat meer los te laten. Hierdoor lukt het haar om meer te ontspannen. 

Omdat ze zich minder gestrest voelt, kan ze de zaken waar ze moeite mee heeft beter met haar maten bespreken en hierover duidelijke afspraken maken. Dit geeft Maureen rust en duidelijkheid. En wat ze nooit had verwacht: Maureen geniet van het bedrijfsuitje waarbij de hele praktijk samen een kookworkshop volgt. 

*Vanuit privacyoverwegingen is de naam van de klant fictief