Tweede Kamer akkoord met kentekenplicht voor trekkers en werkmaterieel

26 feb 2020
Nieuws

De Tweede Kamer stemde in met het wetsontwerp van minister Cora van Nieuwenhuizen (IenW) over het kentekenen van tractoren en zelfrijdende machines.

Dit staat er in het wetsontwerp 
Het wetsontwerp gaat over de registratie- en kentekenplicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en), mobiele machines (zoals zelfrijdende maishakselaars en maaidorsers) en aanhangwagens die door die voertuigen worden getrokken. Voertuigen die niet op de openbare weg komen, zijn uitgezonderd. En nieuwe, tot MMBS omgebouwde auto’s worden niet meer toegelaten tot het verkeer.

Het wachten is nu op de Eerste Kamer. Zodra de Eerste Kamer instemt met het voorstel wordt de ingangsdatum vastgesteld. De verwachting is dat dit eind 2020 of begin 2021 is. 

Vanaf 2025 zijn kentekens voor trekkers en (land)bouwvoertuigen verplicht
Er geldt een overgangsperiode tot 2025. Alle (land)bouwvoertuigen moeten na het van kracht worden van het wetsvoorstel vanaf 2025 een kentekenplaat voeren. Nieuwe voertuigen worden na inwerkingtreding van de wet direct voorzien van een kentekenplaat. Ook eigenaren van land- en bosbouwtrekkers, MMBS’en en hun getrokken materieel die harder willen rijden dan 25 kilometer per uur, een ontheffing willen aanvragen of op provinciale wegen willen rijden, moeten direct hun voertuig van een kentekenplaat voorzien.

Gevolgen voor verzekeraars en gevolmachtigden
Verzekeraars en gevolmachtigden moeten systemen aanpassen om kenteken en meldcode te registreren en voertuigen bij de RDW aan- en af te melden. Het is niet meer nodig om een verzekeringsbewijs voor gekentekende voertuigen af te geven. Een groene kaart is soms nog wel nodig.