"HR-vraagstukken waren grootste uitdaging"

René Hidding deelt zijn ervaringen

Nieuws

Thuiswerken vergt een andere manier van aansturing

René Hidding vertelt hoe hij zijn team aanstuurde vanuit huis

14 feb 2022 3 minuten

Net als bij zoveel bedrijven moest ook bij de Commerciële Binnendienst MKB Schade van Avéro Achmea de knop in het voorjaar van 2020 helemaal om. Waar tot dan toe wel eens een collega een dag thuiswerkte, moest nu ineens het hele team vanuit huis gaan werken. In korte tijd werden thuiswerkplekken ingericht of verbeterd. Al snel bleek dat we onze adviseurs en gevolmachtigden vanuit huis op hetzelfde technische niveau konden bedienen als vanuit kantoor. Waarschijnlijk heeft u zelfs helemaal niets gemerkt van de overgang. Knap staaltje werk van onze IT-collega’s.

Niet techniek maar HR-vraagstukken grootste uitdaging
Inmiddels werken we alweer bijna 2 jaar vanuit huis. Terugkijkend bleek al snel dat niet de technische aanpassingen, maar juist de vraagstukken op HR-gebied de grootste uitdaging waren. Hoe borg je de samenwerking en de teamspirit binnen het team? Hoe zorg je dat iedereen zich goed blijft voelen, betrokken blijft en kan blijven groeien? Hoe laat je nieuwe collega’s zich welkom voelen en hoe leid je ze op? Hoe realiseer je als team je doelstellingen in een markt die mede door Covid en overnames ook verandert?

Thuiswerken vraagt om flexibiliteit en begrip voor elkaar
Als leidinggevende ga je door hetzelfde veranderproces als jouw medewerkers. Iedereen in zijn of haar eigen tempo. Dit besef helpt je bij het begrijpen van de verschillende emoties van je teamleden en bij hun coaching. Andersom helpt dit hen ook om jou als hun leidinggevende te coachen trouwens. De noodzaak om thuis te werken was duidelijk. Maar het kan er wel voor zorgen dat je je geïsoleerd of eenzaam voelt. Of dat de verhouding tussen werk en privé in disbalans komt. Daarnaast is ieders thuissituatie ook nog eens anders. Thuiswerken vraagt gewoon veel flexibiliteit en begrip voor elkaar. Gelukkig lukte dat bij ons erg goed. Ik ben dan ook enorm trots op de veerkracht van mijn teamleden. 

Aansturen vanuit huis heeft voor- en nadelen
Er zijn zeker nadelen aan het op afstand aansturen van een team. Persoonlijk mis ik vooral de non-verbale communicatie en de korte gesprekken bij het koffiezetapparaat. Het geeft je waardevolle en soms persoonlijke informatie over collega’s. Of gewoon informatie over inhoudelijke zaken. Aan de andere kant biedt de nieuwe manier van aansturen vanuit huis ook mogelijkheden. Zo heb ik de afgelopen tijd medewerkers zien groeien, verantwoordelijkheden zien pakken en misschien wel meer gedreven en betrokken bezig gezien dan in de oude situatie. 

Persoonlijke groei door vertrouwen geven en zorgen voor verbinding
De stap vooruit van sommige medewerkers zit hem in het vertrouwen geven. Niet inzetten op controle, maar uitgaan van het verantwoordelijkheidsgevoel en de intrinsieke motivatie van de medewerker zelf. Als leidinggevende stuur je vervolgens op gezamenlijke doelen en resultaten en help je bij de prioriteitenstelling. Ik heb nu bijvoorbeeld meer een faciliterende rol en ben initiator voor verbinding. Zo is er tijdens onze korte, bijna dagelijkse digitale teamsessies ook ruimte voor persoonlijke zaken. En koppel ik elke dag steeds 2 of 3 andere teamleden aan elkaar. Op deze manier blijft het team met iedereen samenwerken en elkaars kwaliteiten zien. En durven ze elkaar ook hulpvragen te stellen. Af en toe een wandel-overleg met een collega zorgt voor de nodige afwisseling en goede gesprekken. Ik maak er graag tijd voor vrij en stimuleer het team dit ook onderling te doen.

Ideale situatie is hybride werken
Gaat alles dan op rolletjes bij de Commerciële Binnendienst en is volledig thuiswerken het nieuwe ideaal? Zeker niet. Afgelopen najaar mochten we weer even 1 tot 2 dagen per week naar kantoor. We ontdekten dat het opleiden van medewerkers, het uitwisselen van ervaringen, etc. toch echt veel beter werkt op kantoor dan online vanuit huis. Maar ook fulltime op kantoor is geen ideale situatie meer. We kijken dan ook enorm uit naar de periode waarin we hybride mogen werken; deels thuis en deels op kantoor. Hopelijk komen we snel in een fase waarin niet Covid maar wijzelf bepalen hoe onze dienstverlening aan u eruit ziet. Genoeg ideeën over wat nog anders en beter kan! 

René Hidding
Teammanager Commerciële Binnendienst Avéro Achmea MKB Schade 

Ook interessant voor u