Slimme speakers helpen ouderen om de buitenwereld binnen te halen

23 jun 2020
Nieuws

Mensen die bekend zijn met een smartspeaker konden er eentje weggeven aan een 60-plusser in hun eigen omgeving. Zo maakte Project Zilver via ANBO en SeniorWeb 10.000 ouderen blij met een slimme speaker van Google. Om ze kennis te laten maken met spraaktechnologie. Dat helpt om de buitenwereld binnen te halen in deze coronatijd waarin veel ouderen aan huis gekluisterd zijn en weinig bezoek ontvangen.


Er is nog een wereld te winnen voor ouderen
Onderzoek van ANBO laat zien dat slechts 18% van de ouderen bekend is met een slimme speaker. “Mensen kunnen ermee bellen, muziek luisteren of een spelletje te doen. Het geeft afleiding en zorgt ervoor dat mensen op een laagdrempelige manier online actief kunnen zijn”, legt de ouderenbond uit.

Project Zilver is een initiatief van meerdere partijen
Een groot aantal partijen heeft baat bij het uitvinden van hoe voice ouderen kan helpen in hun leven. Daarom is Project Zilver opgericht. Het doel: het leven van en om ouderen heen beter maken door middel van spraaktechnologie op een niet-stigmatiserende manier. Project Zilver is een samenwerking van Novum (het innovatielab van de Sociale Verzekeringsbank), Google, Achmea, ondernemer Maarten Lens-FitzGerald en ANBO. Google sponsorde voor deze actie de 10.000 Google Nest Mini’s die al binnen 3 dagen vergeven waren.


Bron: Project Zilver