Samenwerking AFM en DUO moet controle diplomaplicht makkelijker maken

21 jan 2020
Nieuws

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan voortaan direct controleren of een adviseur over alle wettelijk verplichte diploma’s beschikt. De toezichthouder werkt hiervoor samen met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en heeft zo direct toegang tot informatie over vakbekwaamheid.

Wat betekent dit in de praktijk?
Nu DUO en de AFM samenwerken, kunnen zij persoonsgegevens en andere informatie van natuurlijke personen uitwisselen. Het gaat dan vooral om gegevens over de vakbekwaamheid van financieel adviseurs. Zo kan de AFM makkelijker en sneller controles uitvoeren. Ook DUO heeft belang bij de samenwerking. Er is immers geen twijfel meer over de echtheid van kopieën van Wft-diploma's of PE-certificaten die een financiële dienstverlener overlegt.

Welke rol speelt het burgerservicenummer?
De AFM heeft het BSN van de adviseur nodig om de gegevens over vakbekwaamheid op te vragen. Is een adviseur ook vergunninghouder? Dan beschikt de AFM over het BSN van die adviseur. Staat er geen diploma in het register? Dan neemt de AFM alsnog rechtstreeks contact op met de vergunninghouder. Heeft de AFM geen BSN van een adviseur? Dan controleert de AFM de diplomaplicht zoals dat voorheen gebeurde: met een individuele uitvraag. Naast het controleren van diploma’s via DUO blijft de AFM alle andere controles uitvoeren. Het uitgangspunt is dat DUO binnen 10 werkdagen de gevraagde gegevens schriftelijk bij de AFM aanlevert.

Tip! Controleer uw persoonsgegevens via DigiD
DUO werkt ondertussen hard aan het opschonen en aanvullen van de database met persoonsgegevens. Met een e-mail riepen zij adviseurs op om eenmalig persoonsgegevens te controleren via DigiD. Deze registratie met DigiD wordt binnenkort verplicht: zonder registratie kun je dan geen WFT- en PE-examens boeken.

Bron: Lindenhaeghe