Rookmelders ook voor bestaande bouw verplicht

Nieuws

Rookmelders vanaf 1 juli 2022 ook verplicht voor bestaande bouw

21 jun 2022 1 minuut

Voor nieuwbouw was een rookmelder al verplicht, maar vanaf 1 juli geldt deze verplichting ook voor bestaande bouw. Rookmelders zijn dan verplicht voor alle woningen. Handig om te weten voor uw relaties die onroerend goed exploiteren.

Rookmelderverplichting van belang voor verhuurders van onroerend goed
Heeft uw relaties die onroerend goed verhuren? Dan is de verhuurder vanaf 1 juli wettelijk verplicht om op iedere verdieping van een zelfstandige woning een werkende rookmelder te hangen. Dit geldt voor zowel verblijfsruimtes als voor ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat. Voor kamerwoningen is in elke kamer een rookmelder verplicht. Deze verplichting was er al voor nieuwbouwwoningen vanaf 2003. Maar in de nieuwe wetgeving geldt dit nu ook voor bestaande woningen.

Waarom worden rookmelders verplicht?
Jaarlijks overlijden gemiddeld 30 personen door een woningbrand. In de meeste van deze gevallen was er geen rookmelder aanwezig. Daarom is het plaatsen van voldoende rookmelders zo belangrijk. Ook omdat ’s nachts je reukorgaan niet werkt en je dus geen rook ruikt. Je gehoor blijft gelukkig wel werken. Een rookmelder detecteert de rook al in een vroeg stadium en vermindert daardoor het risico op dodelijke slachtoffers. 
 
Veel keus in rookmelders: basis, koppelbaar of slim
Er zijn veel soorten rookmelders. Zo zijn er de standaard rookmelders met batterijen die 1 of 2 jaar meegaan. Maar er zijn ook slimme rookmelders die met Wifi gekoppeld zijn aan een smartphone of tablet. Of rookmelders die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Ook is het mogelijk om rookmelders in verschillende huizen aan elkaar te koppelen. Welke rookmelder het beste past, hangt af van de gewenste eigenschappen.

Neem voor vragen en meer informatie contact met ons op
Onze collega’s van de Commerciële Binnendienst helpen u graag. U bereikt hen van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.30 uur via 088 462 46 18. Mailen kan ook naar CBDschade@avero.nl

Ook interessant voor u